Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Saukti par partneriem, bet realitāte kā vergiem: kurjeru darba neredzamā puse (3)

I daļa
"Bolt Food" kurjers Vecrīgā. Foto: Zane Bitere/LETA

Lietuvā pazīstamākās platformas pārtikas piegādei uz mājām - “Wolt”, “Bolt Food” un “Lastmile” - pašas nenodarbina savus kurjerus, bet gan dēvē viņus par uzņēmējdarbības partneriem - ne darbiniekiem. "15min.lt", atsaucoties uz jaunu “Redakcijas” pētījumu vēsta, ka šādā partnerībā veidojas virkne problēmu: kurjeri zaudē sociālās garantijas, nespēj aizsargāt savas tiesības, bet daļa ēdienu vai pat cilvēku pārvadātāju strādā nelegāli, vai viņiem nemaz nav tiesību dzīvot Lietuvā.

Paši platformās strādājošie kurjeri šādu partnerību sauc par izmantošanu un saka, ka nejūtas kā partneri, bet kā vergi.

“Viņiem vienkārši vajag vergus,“ saka Lietuvā ieceļojis libānietis Ādams. Te viņš studē inženierzinības ”Vilnius Tech” universitātē, bet kurjera darbu izvēlējās, jo vēlējās studiju laikā sevi uzturēt pats, nevis no vecāku kabatas.

Lietuvā ir vairāk nekā 19 tūkstošu cilvēku, kuri ir deklarējuši, ka nodarbojas ar kurjera pakalpojumu sniegšanu, turklāt viņu skaits gadu no gada aug, kamēr lietuvieši šajā sektorā ir redzami retāk. Pētījuma gaitā pētnieki oficiāli un neoficiāli parunājās ar desmitiem dažādās platformās strādājošiem kurjeriem - gan lietuviešiem, gan ārzemniekiem.

Viņu pieredzes ir atšķirīgas, bet viņi vienbalsīgi nosauc vienas un tās pašas darba problēmas: neregulēts platformu diktāts un vienpersoniski lēmumi, atalgojums un pasūtījumu skaits, kas krasi samazinās, kā arī neskaidrība par nākotni. Un pat iespējamība tikt nobloķētam, kas tādējādi platformām ļauj atteikties no neērtiem un jautājumus uzdodošiem darbiniekiem. Kā stāsta kurjeri, platformas vadoties pēc loģikas, ka, ja nepatīk, tad pie durvīm gaida tūkstošiem citu un bieži mazaizsargātu darbinieku no trešajām valstīm. Pētījumā kurjeri liecina, ka atlīdzību, kā paši saka, ir saņēmuši arī aploksnē.

Šobrīd platformu kā jaunas uzņēmējdarbības formas darbība Lietuvā gandrīz nav regulēta. Pretēji daudziem citiem uzņēmumiem šīs jomas uzņēmumiem nav pienākuma aizsargāt darbiniekus, turklāt ir grūti kontrolēt, kas tieši šajos uzņēmumos strādā, jo pat sociālajos tīklos ir samērā viegli nopirkt svešu kontu un strādāt uz citas personas vārda, bet policija un robežsardze reidos konstatē gadījumus, kad platformās strādā arī cilvēki bez atļaujas dzīvot Lietuvā.

Nesen Eiropas Savienība nolēma iejaukties un noteikt skaidrus noteikumus. Tomēr platformu pārstāvji uzsāka lobēšanu - ja kurjerus atzīšot par darbiniekiem ar visām viņu tiesībām, tad šī uzņēmējdarbības forma miršot, turklāt arī ne visi kurjeri vēloties šādas pārmaiņas. “Redakcijas” pētījumā uzrunātie platformu pārstāvji arī tagad apgalvo, ka jaunajiem likumiem būtu jāpalielina kurjeru sociālās garantijas, bet nevajadzētu ierobežot viņu tiesības un elastīgumu, piespiežot kurjeriem kļūt par darbiniekiem.

Svarīgākais
Uz augšu