Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Reakcija uz Putina draudiem: ASV pārvieto uz Eiropu vēl vienu pretraķešu kuģi

Foto: AP/Scanpix

ASV ir nosūtījušas piekto pretraķešu aizsardzības kuģi USS Oscar Austin uz pastāvīgu dislokāciju bāzē Rotā, Spānijā, ziņo “Military Times”. Tas notika pēc Vladimira Putina veiktajām izmaiņām Krievijas kodoldoktrīnā.

Izdevums norāda, ka 2026. gadā ASV Jūras spēki uz Spāniju nosūtīs sesto pretraķešu aizsardzības kuģi. Tagad Eiropā pastāvīgi būs izvietoti četri amerikāņu Aegis raķešu kreiseri: USS Arleigh Burke, USS Roosevelt, USS Paul Ignatius un USS Bulkeley. Kopā ar Aegis BMD bāzēm Polijā un Rumānijā tie veido pretraķešu aizsardzības Eiropas segmentu.

25. septembrī kara noziedznieks Vladimirs Putins paziņoja par izmaiņām Krievijas kodolieroču doktrīnā, ievērojami paplašinot kodolieroču izmantošanas pamatojumu. Tagad jebkuras valsts, ko atbalsta kodolvalsts, “agresija” tikšot uzskatīta par kopīgu uzbrukumu Krievijai. Tāpat doktrīnā ir iekļauts punkts, kas ļauj izmantot kodolieročus, ja ir “ticama informācija” par masveida kruīza raķešu un bezpilota lidaparātu palaišanu pret Krievijas mērķiem. Politologi gan norāda, ka tā ir tukša gaisa tricināšana, jo kodolierču pielietošana tik un tā ir atkarīga tikai un vienīgi no Putina bailēm vai iegribām, jo uz papīriem rakstītais viņam nenozīmē neko.

Kremlis apgalvo, ka izmaiņas kodoldoktrīnā veiktas, ņemot vērā iespējamo atļauju Ukrainai izmantot Rietumu raķetes, lai uzbruktu dziļi Krievijas teritorijā. Kremlis paziņoja, ka grozījumi signalizē Kijivas sabiedrotajiem par iespējamām sekām, ja tie piedalītos “uzbrukumā” Krievijas Federācijai, ne vienmēr izmantojot kodolieročus.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens aicināja nosodīt Putina “kodolretoriku”, nosaucot doktrīnas izmaiņas par bezatbildīgām. ES ārpolitikas pārstāvis Pīters Stano viņu atbalstīja, norādot, ka Krievijas prezidenta, kurš vairākkārt ķēries pie kodoldraudiem, rīcība “parāda visai pasaulei viņa patieso seju”.

Krievijas prezidenta preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs 29. septembrī paziņoja, ka nepieciešamību Krievijai izmantot kodolieročus izvērtēs Aizsardzības ministrija. Viņš precizēja, ka saskaņā ar atjaunināto valsts politiku kodolieroču atturēšanas jomā tieši šai ministrijai ir jāizlemj, vai ir vai nav radušies apstākļi šādām darbībām. Tādējādi Peskovs atbildēja uz jautājumu, ka daži no nosacījumiem kodolieroču izmantošanai, par kuriem Putins bija izteicies iepriekš, jau ir iestājušies: piemēram, Ukraina masveidā palaiž dronus uz Krieviju un izmanto raķetes, lai tai uzbruktu.

Tikmēr Eiropa arvien mazāk uzmanības pievērš Putina kodolšantāžai, raksta žurnāls “Time”, kas izpētījis Rietumu politiķu izteikumus par šo tematu. Eiropas amatpersonas arvien biežāk Krievijas prezidentu uzskata par zēnu, kurš pārāk bieži sauca “Vilki!”, un tagad no viņa draudiem neviens vairs nebaidās, norāda žurnāls.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu