Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Irānas ārlietu ministrs mudina uz pamieru Libānā un Gazas joslā

Irānas ārlietu ministrs Abass Aragči
Irānas ārlietu ministrs Abass Aragči Foto: AP / Scanpix

Irānas ārlietu ministrs Abass Aragči, sestdien, 5. oktobrī, uzturoties vizītē Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, aicināja panākt pamieru Libānā un Gazas joslā.

Pamiers ir "visneatliekamākais jautājums", ministra teikto citē Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA.

Ārlietu ministrs sacīja, ka Izraēla ir galvenais šķērslis mieram, un aicināja starptautisko sabiedrību iestāties pret Izraēlas "kara noziegumiem", lai panāktu mieru.

Izraēla ir brīdinājusi, ka pēc Teherānas raķešu uzbrukumiem tā veiks atbildes pasākumus, un viens no iespējamiem trieciena mērķiem ir Irānas kodolobjekti.

Saasinoties cīņām starp Izraēlu un Irānas atbalstīto Libānas grupējumu "Hizbollah", Irāna otrdien uz Izraēlu raidīja vairāk nekā 200 raķešu. Izraēla apgalvo, ka lielākā daļa raķešu pārtverta.

Aragči Irānas ārlietu ministra amatā stājās augusta beigās.

Viņš bija galvenais Teherānas pārstāvis starptautiskajās kodolsarunās, un viņam bija būtiska loma, lai panāktu 2015.gada vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju mīkstināšanu.

Reformista Masuda Pezeškiāna uzvara Irānas prezidenta vēlēšanās jūlijā raisīja cerības, ka attiecības Irānas un rietumvalstu starpā varētu normalizēties, tomēr līdz ar vairākiem notikumiem kopš vēlēšanām optimisms par šo perspektīvu apklusis.

Izraēlas armija kopš 23.septembra intensīvi bombardē Libānas dienvidus un Beirūtas dienvidu piepilsētas, atbildot uz kaujinieku grupējuma "Hizbollah" uzbrukumiem Izraēlas teritorijai.

1.oktobrī Izraēla Libānā sāka sauszemes operāciju.

Izraēlas deklarētais mērķis ir padzīt "Hizbollah" kaujiniekus no robežas apvidus, lai aptuveni 60 000 iedzīvotāju, kas "Hizbollah" apšaužu dēļ evakuēti no Izraēlas ziemeļiem, varētu atgriezties mājās.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu