Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Video Krievija virs Ukrainas zaudējusi 15 miljonus dolāru vērtu bezpilota lidaparātu (4)

Foto: @GloOouD

Krievija jau vairākus gadus izstrādā bezpilota kaujas lidmašīnu ar “stealth” tehnoloģiju. Tagad virs Ukrainas ir pazudis S-70 prototips. Saskaņā ar ziņojumiem pašas Krievijas iznīcinātājs bezpilota lidaparātu notrieca tā darbības traucējumu dēļ.

Maskavas bruņotie spēki gaisa telpā virs Ukrainas ir pazaudējuši jauna tipa “stealth” dronu. Vairāki “Telegram” kanāli ziņo, ka bezpilota iznīcinātājs S-70 Okhotnik agrā sestdienas rītā avarējis netālu no Časivjaras un Kostiantinvikas pilsētām Doņeckas reģionā.

Kāds Ukrainas gaisa spēku pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms, portālam “Ukrainskaja Pravda” pastāstīja, ka lidmašīna uz Ukrainas pozīcijām raidījusi aviācijas bumbas un pēc tam to notrieca savējie.

Kāda defekta dēļ Krievijas iznīcinātājs esot notriecis dronu, lai novērstu tā nokļūšanu Ukrainas rokās. Tomēr atlūzas acīmredzot nokrita Ukrainas teritorijā. Internetā izplatītajos kadros esot redzams notriektais S-70 un degošās atlūzas. Ne Krievijas, ne Ukrainas bruņotie spēki vēl nav oficiāli komentējuši šo incidentu.

Pirmie S-70 Okhotnik attēli parādījās 2019. gada augustā. Krievijas lidmašīnu ražotāja “Suhoi” lidojošo spārnu lidmašīnai būs pretradaru pārklājums, un tā pavadīs un atbalstīs Krievijas iznīcinātājus kaujās, piemēram, kā pārtvērējlidmašīna. Saskaņā ar Krievijas valsts aģentūras “Interfax” sniegto informāciju drons var nest ieročus, kas sver 2000 kilogramu. Jau 2023. gada jūnijā plašsaziņas līdzekļos izskanēja spekulācijas, ka “stealth” drona prototips varētu būt uzbrucis Ukrainas pozīcijām Sumu reģionā.

Saskaņā ar Krievijas sniegto informāciju S-70 sērijveida ražošanu plānots sākt 2024. gada otrajā pusē. Pagaidām nav skaidrs, cik daudz šādu bezpilota lidaparātu saņems Krievijas gaisa spēki. Saskaņā ar Krievijas valsts ziņu aģentūras TASS pagājušā gada ziņojumu, paredzēts izgatavot “vairākus desmitus” vienību.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu