Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Noskaties Noslēpumainā policijas operācija Alūksnes pusē saistīta ar sintētiskajām narkotikām (5)

Papildināts plkst.20.30
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Viena no vērienīgākajām operācijām pēdējā laikā – runa ir par narkomafijas atmaskošanu un vairāk nekā tonnu sintētisko narkotiku, tā, citējot Valsts policiju, par šonedēļ Alūksnes pusē rīkoto noslēpumaino operāciju ziņo LTV “Panorāma”. Vietējie iedzīvotāji jau vairākas dienas Alūksnes novada Ziemeru pagastā bija novērojuši aktīvas policijas un citu specdienestu darbības pie kādas ēkas netālu no Alūksnes.

Vēl piektdien kādā noliktavas teritorijā Ziemeru pagastā, netālu no Alūksnes varēja novērot daudz cilvēkus baltos kostīmos un gāzmaskās. No ēkas pagraba āra tika vestas plastmasas mucas. Tās, iespējams, pildītas ar ķīmikālijām un par to liecināja arī asā smaka. Valsts policija apstiprina, ka notikusi viena no vērienīgākajām Valsts policijas operācijām.

“Runa ir par starptautiskas organizētas grupas noziedzīgu darbību apkarošanu Latvijas teritorijā. Respektīvi, mēs runājam par narkomafiju. Šobrīd es varu apstiprināt, ka ir aizturētas vairākas personas,” Latvijas Televīzijai apstiprināja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

“Runa ir par sintētiskām narkotikām, šobrīd par konkrētu vielas nosaukumu es atturēšos runāt. Tā ir viena no pēdējo gadu lielākajām [narkotiku] izņemšanām. Mēs šeit runājam par ļoti lielu daudzumu. Mēs runājam par vairāk nekā tonnu. Mēs to visu šobrīd vēl skaitam un ekspertīzes vēl priekšā.”

Kriminālprocesuālās darbības notika vienlaikus vairākās Latvijas pilsētās, uzsvēra Ruks.

Vēlāk jau pēc sižeta demonstrēšanas Latvijas televīzijā Valsts policija izplatīja paziņojumu, kurā norāda, ka aizdomās par organizētas transnacionālas noziedzības uzturētu nelegālu narkotiku rūpalu Alūksnes pusē aizturētas vairākas personas, to vidū arī cilvēki, kas nav Latvijas valstspiederīgie. Pašlaik vēl tiekot gaidīti ekspertīžu rezultāti, kas atklās izņemto vielu daudzumu un sastāvu, taču jau tagad ir skaidrs, ka tās ir sintētiskās narkotikas.

Šī ir bijusi ilgstoša operācija, kurā atbalstu sniedzis arī Eiropols.

Policijas pārstāve Līga Dziļuma pastāstīja, ka konfiscēts ne tikai liels apjoms narkotisko vielu, bet arī nepieciešamās vielas un aprīkojums to ražošanai. Jau kopš operācijas sākuma iedzīvotājiem nebija apdraudējuma, jo visas darbības notika koordinēti un kontrolēti.

Šobrīd aizvien turpinās kriminālprocesuālās darbības un izmeklēšana, tāpēc no plašākiem komentāriem policija atturas, bet drīzumā par šo operāciju sola informēt plašāk.

Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka aģentūrai LETA norādīja, ka pašvaldībā pašlaik nav oficiālas informācijas par notiekošo.

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja, Ziemera pagastā, netālu no Alūksnes, kādas noliktavas teritorijā vietējie iedzīvotāji novērojuši aktīvu policistu darbošanos, kas varētu liecināt par kāda nelegāla rūpala atklāšanu.

Noliktavu teritorija atrodas dažus kilometrus no Alūksnes, nomaļā mežainā vietā.

Latvijas Televīzija notikuma vietā novēroja cilvēkus baltos kostīmos, kuri no ēkas pagraba izveda dažādas lietas. Kā pastāstīja aculiecinieki - no objekta izvestas vairākas tonnas, iespējams, ķimikāliju.

Tikmēr bijušais teritorijas apsaimniekotājs, SIA "Verners un draugi" īpašnieks Verners Kalējs portālam "Lsm.lv" pastāstījis, ka daļu īpašumu pārdevis un īrējis, bet pēdējā laikā pamanījis, ka bijis liels ūdens un elektrības patēriņš.

Kalējs zināja teikt, ka teritorijā darbojies kāds poļu tautības cilvēks, kurš dzīvo Vācijā. Uzņēmējs lūdzis atļauju uz laiku izmantot Kalēja uzņēmuma elektrolīniju un kanalizāciju, kam Kalējs piekritis, noslēdzot līgumu uz gadu.

Kalējs sacīja, ka nekas aizdomīgs teritorijā netika manīts, līdz trešdienas vakarā ieradušies drošības spēki ar automašīnām, kvadricikliem un droniem.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu