Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

NYT: Tramps jau 2017. gadā jautāja Putinam, ko viņš domā par ASV ieroču piegādi Ukrainai (2)

Foto: EPA/Scanpix

Donalds Tramps savas prezidentūras laikā 2017. gadā pirmajā tikšanās reizē ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vēlējies noskaidrot viņa viedokli par iespējamām ASV ieroču piegādēm Ukrainai, 5. oktobra publikācijā vēstīja laikraksts “The New York Times” (NYT).

Trampam un Putinam pirmā tikšanās aci pret aci notika 2017. gada jūlijā G20 samita laikā Hamburgā. Sarunā ar Trampu Putins nosauca Ukrainu par “korumpētu fiktīvu valsti” un uzsvēra, ka Krievijai ir visas tiesības to ietekmēt.

Kā vēsta NYT, Tramps Putinam sacīja, ka viņa administrācija apsver iespēju nosūtīt ieročus Ukrainai, un jautāja, ko par to domā Krievijas prezidents. Putins atbildēja, sakot, ka ieroču piegāde Kijivai būtu “kļūda”. Viņš sacīja, ka “neatkarīgi no tā, cik daudz ieroču ASV dos Ukrainai, viņi lūgs vairāk”.

Pēc šīs sarunas toreizējais ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons brīdināja Trampa administrāciju, ka viņiem “nāksies daudz strādāt, lai mainītu prezidenta viedokli par Ukrainu”.

Tajā pašā laikā, pēc ASV amatpersonu, ar kurām runāja laikraksts, teiktā, Putina mēģinājums vājināt ASV atbalstu Ukrainai noveda pie “pretēja rezultāta”.

NYT: Pēc 7 gadiem Trampa noraidošā attieksme pret Ukrainu nav mainījusies

Trampa skepse par Ukrainu un aizdomas, ka Kijiva dod priekšroku demokrātiem, turpina izpausties arī pašreizējā prezidenta vēlēšanu kampaņā, raksta “The New York Times”, atgādinot, ka pagājušajā mēnesī debatēs ar ASV demokrātu kandidāti Kamalu Herisu Tramps izvairījās no tieša jautājuma par to, vai viņš vēlas, lai Ukraina uzvarētu karā.

Pagājušajā nedēļā viņš arī atklāti apsūdzēja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, ka viņš izmantoja savu neseno braucienu uz ASV, lai atbalstītu Herisas kampaņu, apmeklējot munīcijas rūpnīcu Pensilvānijas štatā, kas ir galvenais štats, kura balsis var izšķirt pašreizējo prezidenta vēlēšanu iznākumu, abu pie varas esošo demokrātu sabiedrībā. “Es domāju, ka Zelenskis ir lieliskākais pārdevējs vēsturē,” Tramps sacīja mītiņā Pensilvānijā dienu pēc Zelenska vizītes štatā. – “Katru reizi, kad viņš ierodas valstī, viņš aizbrauc ar 60 miljardiem dolāru.”

Noslēdzot vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs, 27. septembrī Volodimirs Zelenskis tikās ar Donaldu Trampu viņa debesskrāpī “Trump Tower” Ņujorkā. Sarunas laikā, kas ilga 40 minūtes, Tramps vēlreiz sacīja, ka gadījumā, ja viņš uzvarēs gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, viņš izbeigs Krievijas karu Ukrainā. Pēc sarunas ar Ukrainas līderi Tramps uzsvēra, ka abi vēlas “taisnīgu vienošanos”.

“Mums ir ļoti labas attiecības, un, kā jūs zināt, man ir ļoti labas attiecības ar prezidentu Putinu. Un es domāju, ka, ja mēs uzvarēsim, mēs to atrisināsim ļoti ātri,” Tramps sacīja žurnālistiem pirms tikšanās. Uz Zelenska vārdiem, ka Trampa attiecības ar Ukrainu ir labākas nekā ar Krieviju, bijušais ASV prezidents atbildēja: “Lai spēlētu tango, ir vajadzīgi divi”.

Divas dienas iepriekš priekšvēlēšanu kampaņas mītiņā Ziemeļkarolīnā Tramps apsūdzēja Zelenski, ka viņš nav pietiekami gatavs risināt miera sarunas ar Putinu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu