Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Bērniem dažkārt atsaka uzņemšanu atkarību ārstēšanas programmā, norāda Rīgas bāriņtiesa

Jaunieši Vērmanes dārzā.
Jaunieši Vērmanes dārzā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēdējā pusgada laikā bijuši divi gadījumi, kad slimnīca "Ģintermuiža" atteikusies uzņemt motivētus bērnus atkarību ārstēšanas programmā, jo uz uzņemšanas brīdi viņu urīna analīzēs parādījušās atkarību izraisošu vielu paliekas, intervijā Latvijas Radio pirmdien sacīja Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs.

Viņaprāt, šāda pieeja ir pilnīgi nepareiza un tā ir jāmaina.

Pēc viņa paustā, ir gadījumi, kad arī bērni ar "milzīgām veselības problēmām, tūlītējām problēmām" netiek uzņemti.

Savukārt, vaicāts, cik bieži ģimenes ārsti izmanto iespēju iesaistīt Rīgas bāriņtiesu, ja bērna likumiskais pārstāvis nepiekrīt vakcinācijai vai ārstniecības sākšanai, Krasnogolovs sacīja, ka ir bijuši gadījumi, kad vecāki neved ārstēties ar onkoloģiskām saslimšanām sirgstošus bērnus, tāpēc iesaistīta bāriņtiesa.

Savukārt saistībā ar vakcināciju Rīgas bāriņtiesā pieprasījumi no ārstiem nav saņemti. Viņš gan zinot, ka citās bāriņtiesās tādi iesniegumi ir.

Kā vēstīts, speciālisti plāno domāt, kā veiksmīgāk ārstu ikdienas praksē piemērot Pacientu tiesību likuma 14.pantu par bāriņtiesas piekritību. Proti, ģimenes ārstiem ir paredzēta iespēja iesaistīt bāriņtiesu, ja bērna likumiskais pārstāvis nepiekrīt vakcinācijai vai ārstniecības sākšanai, tomēr šī iespēja tiek izmantota reti.

Tāpat vēstīts, ka, vērtējot tiesībsarga norādes par palīdzības nodrošināšanu bērniem, Veselības ministrija paziņojusi, ka sadarbībā ar iesaistītajām pusēm plāno uzlabot narkoloģiskos veselības aprūpes pakalpojumus, tostarp strādājot pie obligātās ārstēšanas nosacījumu izstrādes no narkotikām atkarīgajiem bērniem un jauniešiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu