Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Minhenē noslēgušies ikgadējie alus svētki "Oktoberfest"

Oktoberfest komanda svin pasākuma beigas.
Oktoberfest komanda svin pasākuma beigas. Foto: Reuters / Scanpix

Svētdien, 6. oktobrī, Minhenē noslēgušies ikgadējie alus svētki, kas visā pasaulē pazīstami kā "Oktoberfest".

Rīkotāji paziņojuši, ka šogad tos apmeklējuši aptuveni 6,7 miljoni cilvēku, kas kopumā iztukšojuši septiņus miljonus litrīgo alus kausu.

Tas ir nedaudz mazāk nekā 2023.gadā, kad "Oktoberfest" uzņēma 7,2 miljonus viesu.

Minhenes pilsētas pašvaldības pārstāvis Klemenss Baumgertners, kas ir atbildīgs par "Oktoberfest" rīkošanu, atzina, ka šī gada svētki noritējuši īpaši mierīgā gaisotnē un, neskatoties uz apmeklētāju lielo skaitu, noziegumu skaits bijis mazāks. Mazāk arī bijis to, kam bijusi nepieciešama mediķu palīdzība.

Tiesa gan, pie "Oktoberfest" norises vietas izejas aptuveni 98 000 viesu nācies atsavināt alus kausus, ko tie mēģinājuši iznest kā bezmaksas suvenīrus.

Kā parasti, vairums apmeklētāju bija no Minhenes un tās apkārtnes, taču bijis arī vērā ņemams ārvalstu tūristu skaits no tādām valstīm kā ASV, Itālija, Lielbritānija, Austrija, Polija, Francija, Šveice, Spānija un Nīderlande. Taču šogad pirmo reizi daudz viesu bijuši arī no Indijas, pavēstīja rīkotāji.

Taču apmeklētāji nav patērējuši vienīgi alu. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par aptuveni 9% pieaudzis arī notiesāto ēdienu porciju skaits.

Vispieprasītākais mielasts joprojām bijis cepts cālis, ko ik dienu "Oktoberfest" laikā notiesājis arī Bavārijas premjerministrs Markuss Zēders, pirms devās vizītē uz Ēģipti.

Tāpat kā pērn, liels pieprasījums bijis arī pēc bezalkoholiskajiem dzērieniem, starp kuriem vispopulārākais bijis ūdens, ar ābolu sulu sajaukts zelteris un ar kolu sajaukta apelsīnu limonāde, kas Vācijā pazīstams kā "Spezi".

No kopējā pārdotā alus apjoma aptuveni 4% līdz 5% sastādīja bezalkoholiskais alus.

"Teltis bija pilnas, taču ne pārpildītas, gaisotne visumā bija jautra un priecīga, taču mierīga," rezumēja rīkotāji, piebilstot, ka vislielākais apmeklētāju skaits bijis trijās nedēļas nogalēs, īpaši sestdienās.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu