Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievijas ieroču tirgonis Viktors Buts pārdod ieročus hutiešiem, ziņo laikraksts

Krievijas ieroču tirgonis Viktors Buts
Krievijas ieroču tirgonis Viktors Buts Foto: AP / Scanpix

2022.gadā no apcietinājuma ASV atbrīvotais Krievijas ieroču tirgonis Viktors Buts atgriezies biznesā, šoreiz pārdodot ieročus Irānas atbalstītajiem Jemenas šiītu nemierniekiem hutiešiem, pirmdien vēsta laikraksts "The Wall Street Journal".

ASV un Krievija 2022.gada nogalē apmainīja Krievijā ieslodzīto ASV basketbolisti Britniju Graineri pret ASV ieslodzīto Butu. Bijušais padomju virsnieks Buts 2011.gadā ASV tika atzīts par vainīgu ieroču kontrabandā un izcieta 25 gadu cietumsodu.

"The Wall Street Journal" atsaucoties uz kādu Eiropas amatpersonu un citiem avotiem, ziņoja, ka Buts 2024.gada augustā Maskavā piedalījās darījumā par Kalašņikova automātu pārdošanu Jemenas hutiešiem par desmit miljoniem ASV dolāru. Paredzams, ka piegādes sāksies šomēnes, un ieroči tiks nogādāti Jemenas ostā Hudeidā pārtikas sūtījumu aizsegā.

"The Wall Street Journal" dēvē Butu par starpnieku darījumā, kas noslēgts ar diviem hutiešu pārstāvjiem, kuri ieradās Maskavā, aizbildinoties ar mēslojuma un automašīnu iegādi.

Avoti, kas ir informēti par šo darījumu, laikrakstam sacīja, ka nezina, vai sarunas ar hutiešiem notika pēc Kremļa pavēles vai tikai ar tā "klusu piekrišanu". Žurnālisti arī norāda, ka viņiem nav izdevies noskaidrot plānoto ieroču piegāžu avotu.

Laikraksta sarunbiedri sacīja, ka hutieši ir izrādījuši interesi arī par citiem Krievijas ieročiem, piemēram, prettanku raķetēm un pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu