Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pagājušajā nedēļā Latvijā 2,8 reizes pieaugusi vidējā elektrības cena (1)

Foto: Schutterstock.com

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,8 reizes un bija 131,19 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Vidējās elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas Baltijas tirdzniecības apgabalos atgriezās vienotā līmenī un bija 131,19 eiro par MWh, kas Latvijā un Igaunijā bija kāpums 2,8 reizes, bet Lietuvā teju trīs reizes.

Bet salīdzinājumā ar septembra vidējo cenu kāpums aizvadītajā nedēļā bija 56%.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas pieauga gandrīz visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. "Nord Pool" sistēmas cena pieauga 2,1 reizi - līdz 39,60 eiro par MWh.

Somijā elektroenerģija pieauga 4,4 reizes un bija 109 eiro par MWh. Polijā vidējā elektroenerģijas cena bija 116,90 eiro par MWh, bet Vācijā - 72,38 eiro par MWh.

Cenu pieaugumu Ziemeļvalstu tirdzniecības apgabalos galvenokārt ietekmēja vēja staciju izstrādes kritums par 19%, kā arī augšupvērstas izmaiņas energoproduktu tirgos, kas saistītas ar pieaugošo energoproduktu patēriņu, sākoties gada aukstajai sezonai, un saasināto karadarbību Tuvajos Austrumos.

Cenu kāpumu Baltijas valstīs galvenokārt noteica straujš elektroenerģijas izstrādes samazinājums, ko ietekmēja par 68% zemāka vēja staciju izstrāde un par 20% zemāka saules staciju izstrāde, vienlaikus pieaugot elektroenerģijas patēriņam par 6%. Līdz ar to elektroenerģijas izstrādes un patērētā apjoma īpatsvars Baltijā samazinājās par 14 procentpunktiem.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 7528 gigavatstundas (GWh), bet elektroenerģijas ražošanas apjomi bija 8210 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā pieauga par 6% un bija 496 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 4% augstāks nekā nedēļu iepriekš - 124 GWh. Igaunijā patēriņš pieauga par 5% - līdz 139 GWh. Lietuvā tika patērētas 233 GWh elektroenerģijas, kas ir pieaugums par 8% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs samazinājās par 17%, un kopā tika saražota 261 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde bija par 20% augstāka salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu - 60 GWh. Tikmēr Igaunijā izstrāde pieauga par 4%, un tika saražotas 99 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā elektroenerģijas ražošana samazinājās par 39% - līdz 102 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 49%, Igaunijā - 71%, bet Lietuvā - 44%. Baltijas valstīs tika saražoti 53% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Svarīgākais
Uz augšu