Mēs it kā dzīvojam civilizētā valstī, vai ne? Bet, vai jūs spējat noticēt tam, ka par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai šajā civilizētajā valstī pienākas sods? Cilvēks vienkārši aiz labas sirds vēlējās palīdzēt grūtībās nonākušiem svešas valsts pilsoņiem, kuri šeit vēlējās patvērumu. Kur problēma?

Nebija nekādu iespēju to paveikt legāli, tāpēc labajam cilvēkam nācās meklēt alternatīvus veidus, kā glābt grūtībās nonākušos. Jā, uz papīra tas ir nelikumīgi, bet – padomājiet taču par tiem nabaga cilvēkiem, kuri meklē patvērumu. Glābējam vienkārši plaša sirds, esiet saprotošāki!

Es, protams, runāju par to gadījumu, kad Augšdaugavas novadā robežsargi apturēja kādu “Peugeot 307” markas automašīnu. To vadīja kāds Šrilankas pilsonis ar čomu, abiem derīgas uzturēšanās atļaujas, bet automašīnas salonā atrodas vēl sešas aziātiskas izcelsmes personas bez ceļošanas dokumentiem, kā arī derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām.

Čaļi vienkārši mēģināja palīdzēt grūtībās nonākušiem ārvalstu draugiem, kas gan tur slikts? Gluži kā tajā reizē, kad kāds labs cilvēks Krāslavas novadā furgona kravas kastē ierīkotā slēpnī centās pāri Latvijas robežai ievest 24 āfrikāņu izcelsmes personas. Šiem glābējiem vajadzētu piešķirt Nobela miera prēmijas, bet mēs viņus tagad tiesājam.

Šādi vairs neizklausās tik skaisti, kā Ievas Raubiško sastrādātais, ne? Ja kāds šajā mirklī vēlas sākt kliegt, ka tās ir pilnīgi nesalīdzināmas lietas, tad varu nomierināt – arī man nešķiet, ka tas ir precīzi viens un tas pats.