Zinātnieki ir atraduši vientuļo jauniešu laimes atslēgu – un tā nav mīlestība

Foto: Schutterstock.com

Zinātnieki noskaidrojuši, ka draudzības kvalitāte ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē jauniešu laimes sajūtu. Par to liecina zinātniskajā žurnālā PLOS publicētie pētījuma rezultāti, raksta “Neuroscience News”.

Pētnieki no Kalifornijas Universitātes Losandželosā pētīja, kā dažādi faktori – attiecības ar ģimeni, pašcieņa, raksturs un ekstraversija – ietekmē jauniešu laimi.

Pētījumā piedalījās 1073 jauni vientuļi cilvēki. Viņi aizpildīja tiešsaistes aptauju, kurā atbildēja uz jautājumiem par viņu laimes līmeni un apmierinātību ar dzīvi.

Dalībnieki tika sadalīti piecās grupās, ņemot vērā viņu laimes līmeni un citus faktorus, piemēram, attiecības ar ģimeni, draudzību, pašcieņu, nervozitāti un tieksmi socializēties.

Grupai, kas jutās vislaimīgākā, bija augsts apmierinātības līmenis ar draudzību un zems neirotisma līmenis, kas nozīmē, ka viņi bija mazāk pakļauti pārmērīgam satraukumam vai stresam. Vismazāk laimīgajai grupai bija zemi rezultāti visos rādītājos, īpaši tiem cilvēkiem, kuri nebija apmierināti ar draudzību.

Pētnieki secināja, ka draudzības kvalitātei ir milzīga ietekme uz to jauniešu laimi, kuriem vēl nav nopietnu attiecību. Sava loma ir arī citiem faktoriem, taču draudzība ir atzīta par vissvarīgāko.

“Mēs atklājām, ka jaunieši, kuri ir apmierināti ar draudzību, jūtas laimīgāki. Un tie, kas nav apmierināti ar draudzību, jūtas mazāk laimīgi. Tātad jūsu draudzības kvalitāte ir ļoti svarīga jūsu labklājībai, īpaši, ja jums vēl nav nopietnu attiecību,” secināja pētnieki.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu