Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Eiropas Reģionu komitejas prezidents: ES jāiet pa vienotības, daudzveidības un solidaritātes ceļu

Eiropas Reģionu komitejas prezidents Vašku Alvešs Kordeiru
Eiropas Reģionu komitejas prezidents Vašku Alvešs Kordeiru Foto: Wikipedia.org

Eiropas Savienībai (ES) jāiet pa vienotības, daudzveidības un solidaritātes ceļu, pirmdien paziņoja Eiropas Reģionu komitejas prezidents Vašku Alvešs Kordeiru, uzstājoties ar ikgadējo uzrunu par reģionu un pilsētu stāvokli ES.

Eiropas Reģionu un pilsētu nedēļas atklāšanas sesijā Briselē Kordeiru iepazīstināja ar Eiropas Reģionu komitejas publicēto ES gada ziņojuma par reģionu un pilsētu stāvokli.

"Sākoties jaunam politiskajam ciklam ES, es vēlos apliecināt atjaunotajam Eiropas Parlamentam, Eiropas Komisijai un Eiropadomes vadībai Eiropas Reģionu komitejas, Eiropas pilsētu un reģionu gatavību un vēlmi sadarboties, palīdzēt un apvienot spēkus, lai Eiropas Savienība varētu iet pa vienotības, daudzveidības un solidaritātes ceļu. Jo mūsu Eiropas Savienības stāvoklis sākas ar mūsu reģionālo un vietējo kopienu stāvokli," sacīja Kordeiru.

Runājot par neseno notikumu attīstību debatēs par nākamo ES ilgtermiņa budžetu, Eiropas Reģionu komitejas prezidents piebilda: "Šodien tas ir arī mūsu skaidrs un skaļš vēstījums, viennozīmīgs un nepārprotams noraidījums nesenajai idejai par vienu vienotu programmu valstu līmenī jaunajā daudzgadu finanšu shēmā, kas - ja tā būtu taisnība - likvidētu reģionu un pilsētu līdzdalību. No šodienas es aicinu Eiropas reģionus un pilsētas iestāties pret priekšlikumu, kas, ja tas atbilst patiesībai, nozīmē, ka mēs tiksim izslēgti, nostādīti malā, apieti. Un neaizmirsīsim, ka runa ir ne tikai par reģioniem un pilsētām, bet arī par Eiropu, kādu mēs vēlamies redzēt nākotnē."

ES gada ziņojumā par reģionu un pilsētu stāvokli uzsvērts, ka reģioni un pilsētas katru dienu saskaras ar klimata krīzi, kas izpaužas kā ārkārtējs karstums, plūdi, sausums un ugunsgrēki. Paredzams, ka

līdz 2050 gadam karstuma dēļ katru gadu mirs 120 000 cilvēku. Reģioni un pilsētas aicina līdz 200 miljardiem eiro gadā ieguldīt pasākumos, lai pielāgotos klimata pārmaiņām un novērstu sociālo un teritoriālo neaizsargātību.

Zaļā un digitālā pāreja rada asimetrisku teritoriālo ietekmi, kam nepieciešami lokāli risinājumi. Kohēzijas politika ir pierādījusi savu spēju uzlabot dzīves kvalitāti. Reģioni un pilsētas aicina īstenot spēcīgāku un atjauninātu kohēzijas politiku visiem reģioniem, teikts ziņojumā.

Uz katriem 10 eiro, kas iztērēti vides politikai, astoņi eiro tiek iztērēti vietējā līmenī. Reģioni un pilsētas aicina sniegt mērķtiecīgu finansiālu atbalstu, lai īstenotu Eiropas "zaļo kursu".

Eiropas rūpniecības pārveide reģionus ietekmē atšķirīgi. ES konkurētspējai ir nepieciešams funkcionējošs vienotais tirgus, un tā ir atkarīga no spēcīgas kohēzijas politikas. Reģioni un pilsētas aicina izstrādāt jaunu rūpniecības stratēģiju, kas būtu pielāgota teritoriālajai realitātei, norādīts ziņojumā.

100 miljoniem cilvēku draud nabadzība un sociālā atstumtība. 47% jauno eiropiešu 18-34 gadu vecumā ir jādzīvo vecāku mājās. Vietējās un reģionālās pašvaldības ir atbildīgas par 50% izdevumu infrastruktūrai, mājokļiem, veselības aprūpei, izglītībai un sociālajiem pakalpojumiem. Reģioni un pilsētas pieprasa kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus, uzsvērts ziņojumā.

Atjaunotais paplašināšanās impulss, ko izraisīja Krievijas iebrukums Ukrainā, ir vēsturisks pagrieziena punkts ES. Reģioni un pilsētas aicina jēgpilni iesaistīties paplašināšanās procesā. Reģioni un pilsētas nodrošina vairāk nekā pusi no kopējiem valdības publiskajiem ieguldījumiem. Mūsu sabiedrības pārveidošanai ir vajadzīgi milzīgi ieguldījumi. Reģioni un pilsētas pieprasa vērienīgu un uz vietām orientētu ES budžetu, kas atbalsta vietējos ieguldījumus un kura centrā ir spēcīga kohēzijas politika, sacīts ziņojumā.

Iedzīvotāju uzticēšanās reģionālajām un vietējām iestādēm pēdējo desmit gadu laikā ir ievērojami pieaugusi; 2024.gadā tā sasniedza augstāko punktu - 60%, kas ir augstākais rādītājs starp visiem pārvaldes līmeņiem. Reģioni un pilsētas aicina palielināt Eiropas Reģionu komitejas lomu, uzsvērts ziņojumā.

Eiropas Reģionu komiteja ir Eiropas Savienības padomdevēja struktūra, kurā darbojas vēlēti reģionālo un vietējo pašvaldību pārstāvji no 27 ES dalībvalstīm. Reģionu komitejā tie pauž viedokli par ES tiesību aktiem, kuri tieši ietekmē vietējās un reģionālās pašvaldības.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu