Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Austrumu slimnīca pilotprojektā veic mazinvazīvas audzēja sasaldēšanas operācijas

Foto: Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīca

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) sākts pilotprojekts, kurā pagājušajā nedēļā Invazīvās radioloģijas klīnikā divām pacientēm ar nieru vēzi tika veikta mazinvazīva audzēja sasaldēšanas operācija jeb perkutāna krioablācija, informēja RAKUS.

Pacientēm, kurām veikta operācija, ir 60 un 73 gadi.

Kā norāda slimnīcā, vienai no pacientēm tā bija jau atkārtota operācija pēc iepriekš veiktā nieres audzēja/veidojuma rezekcijas, un šajā gadījumā atkārtota atvērta tipa operācija pacientes veselībai un dzīvībai varētu radīt pārāk lielus riskus.

Savukārt otrai pacientei veidojums bija lokalizēts dziļi nieres struktūrās un līdz šim vienīgā iespēja, kā ārstēt tāda veida onkouroloģisko saslimšanu pacientus, bija pilnas nieres izoperēšana, kad līdz ar audzēja skarto nieri tiek izgriezti gan izmainītie, gan arī veselie audi. Tā joprojām ir efektīva ķirurģiska ārstēšanas metode, lai pacientam palīdzētu atbrīvoties no ļaundabīgajām šūnām, taču tad paciente būtu spiesta dzīvot tikai ar vienu nieri, un tas būtiski pasliktinātu viņas dzīves kvalitāti, skaidro RAKUS.

Slimnīcā norāda, ka, pateicoties tam, ka slimnīcā jau iepriekš tika veiksmīgi operēti pirmie pacienti ar nieru ļaundabīgajiem audzējiem, pielietojot mazinvazīvo fokālo nieru audzēju sasaldēšanas metodi, arī šoreiz abām pacientēm ļaundabīgie veidojumi nierēs tika ārstēti radikāli, izdarot vien divus mazus precīzi mērķētus dūrienus.

Abas operācijas noritējušas veiksmīgi, abos gadījumos iznīcinot ļaundabīgos audzējus pilnā apmērā. Pacienšu veselības stāvoklis bijis stabils uzreiz pēc operācijas, un arī pašsajūta bijusi laba. Jau nākamajā dienā pēc operācijas pacientes tika izrakstītas mājās, norāda slimnīcā.

RAKUS skaidro, ka krioablācijas operācijas būtiskākie ieguvumi pacientam ir izārstēšanās bez atvērtas operācijas, minimāli asiņošanas riski, netiek izdarīti lieli griezieni, pacients ātri atkopjas pēcoperācijas periodā un salīdzinoši īsā laikā atgriežas ierastā ikdienas dzīvē.

Ik gadu Latvijā vairāk nekā 500 pacientiem tiek diagnosticēti nieru ļaundabīgie audzēji. Daļai šo pacientu jau pirms kāda laika ir tikusi izņemta viena niere, un bieži vien laika gaitā arī otrajā nierē attīstās ļaundabīgs veidojums. Tādēļ svarīgi, ka krioablācijas operācija ļauj atbrīvoties no ļaundabīgajām šūnām, saglabājot audzēja skarto orgānu, norāda RAKUS.

Kā norāda slimnīcā, sagatavošanās pilotprojekta īstenošanai sākās aptuveni pirms gada ar pieredzes gūšanu un apmācību vadošajās ārzemju klīnikās vairāku mēnešu garumā, tad sekoja pirmās operācijas ārzemju ekspertu uzraudzībā. Jaunās operāciju metodes sekmīga īstenošana un norise ir rezultāts arī multidisciplinārai sadarbībai Austrumu slimnīcā starp Invazīvās radioloģijas nodaļas, Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas vadošajiem speciālistiem, kā arī Anestezioloģijas klīnikas un Diagnostiskās radioloģijas speciālistiem.

Pilotprojekts "Inoperablu ļaundabīgu audzēju augstas precizitātes robotizētas perkutānās termālās ablācijas laboratorija" ir viens no trim Austrumu slimnīcas projektiem, kas 124 projektu konkurencē guva atbalstu Nacionālā veselības dienesta Veselības aprūpes pakalpojumu modeļu attīstības laboratorijas atklātajā atlasē un saņems finansējumu Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna ietvaros, norāda slimnīcā.

Pilotprojekts slimnīcā tiks īstenots līdz 2026.gada 31.martam. Pēc tam tiks izvērtēti projektu klīniskie un ekonomiskie ieguvumi, lai lemtu par šo veselības aprūpes pakalpojumu turpmāko iekļaušanu valsts apmaksātajās programmās.

Paredzams, ka pilotprojekta īstenošana radīs ne tikai būtiskus ieguvumus pacientiem, nodrošinot onkoloģisko pacientu ārstēšanu atbilstoši starptautiskajām vadlīnijām, bet arī samazinās veselības aprūpes un cilvēkresursu izmaksas, kā arī uzlabos ārstniecības pakalpojumu pieejamību un kvalitāti.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu