Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Vecāku pabalstu strādājošajiem izmaksās 75% apmērā. Gala lēmumu pieņems Saeima

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Iryna Inshyna/Shutterstock

Strādājošajiem vecāku pabalstu nākamgad izmaksās 75% apmērā līdzšinējo 50% vietā, paredz valdībā atbalstītie grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", par kuriem gala vārdu vēl jāsaka Saeimai.

Labklājības ministrija gan skaidro, ka šīs izmaiņas būs terminētas, proti, spēkā vienu gadu - no 2025.gada 1.janvāra līdz gada beigām.

Tādējādi iecerēts palielināt ienākumus strādājošiem pabalsta saņēmējiem, vienlaikus veicinot iespēju saskaņot ģimenes un darba dzīvi.

Vienlaikus noteikts, ka Labklājības ministrija līdz 2025.gada 1.septembrim iesniegs valdībā informatīvo ziņojumu par šī pabalsta saņēmēju skaita dinamiku un sniegs vērtējumu par nepieciešamību saglabāt vecāku pabalsta izmaksu 75% apmērā.

Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis Jānis Lielpēteris valdības sēdē norādīja, ka, viņuprāt, šai jābūt patstāvīgai normai, nevis terminētai uz vienu gadu.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) atbildēja, ka ministrija nav "iecirtusies", ka norma ir tikai uz gadu, bet ir gatava skatīties un vērtēt, kā viss kopumā notiks un attīstīsies. Augulis pauda apņēmību, ka nākoamajā gadā šo normu varētu nostiprināt kā pastāvīgu normu.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, 2024.gada augustā no 15 410 vecāku pabalsta saņēmējiem 2038 personas bija nodarbinātas.

Ministrija atzīmē, ka diskusijās ar sociālajiem partneriem un nevalstiskā sektora pārstāvjiem arvien vairāk izskan viedoklis, ka līdzšinējie nosacījumi attiecībā uz vecāku pabalsta izmaksu, atsākot nodarbinātību, nemotivē strādājošos vecāku pabalsta saņēmējus saglabāt legālu saikni ar darba tirgu bērna kopšanas laikā, un vairākos gadījumos vecāki izvēlas atrasties ēnu ekonomikā, nevis sakārtot darba attiecības legāli, lai nezaudētu vecāku pabalsta pilno apmēru.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu