Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Čehijas valdībā notikuši pārkārtojumi

Čehijas prezidents Petrs Pavels.
Čehijas prezidents Petrs Pavels. Foto: AP/Scanpix

Čehijas prezidents Petrs Pavels otrdien apstiprinājis amatos divus jaunus ministrus, valdībai piedzīvojot pārkārtojumus pēc Pirātu partijas izstāšanas no valdošās koalīcijas.

Premjerministra Petra Fialas valdībai ir izdevies saglabāt vairākumu parlamenta apakšpalātā, koalīcijā saglabājoties četrām partijām – Fialas pārstāvētajai konservatīvajai Pilsonisko demokrātu partijai (ODS), liberālajai partijai "Mēri un neatkarīgie" (STAN), kristīgajiem demokrātiem un liberāli konservatīvajai partijai TOP 09.

Krīze valdībā sākās 24.septembrī, kad Fiala atcēla Pirātu partijas priekšsēdētāju Ivanu Bartošu no reģionālās attīstības ministra amata, jo nav savlaicīgi ieviesta elektroniskā būvatļauju izsniegšanas sistēma.

Pirātu partija paziņoja, ka premjers ar šo soli pārkāpis koalīcijas vienošanos, un divi citi ministri, kas pārstāv Pirātu partiju, iesniedza atlūgumus.

Taču Fiala atteicās pieņemt Čehijas ārlietu ministra Jana Lipavska atlūgumu, un Lipavskis nolēma izstāties no Pirātu partijas un palikt valdībā. Pēc tam Fiala likvidēja likumdošanas ministra amatu, kuru ieņēma otrs ministrs no Pirātu partijas, kurš bija paziņojis par atkāpšanos.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Čehijā paredzētas nākamgad.

Kamēr Covid-19 pandēmijas sekas, augstā inflācija, ko izraisījis Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu, un nesenie plūdi ir mazinājuši valdošo partiju popularitāti, opozīcijā esošās bijušā premjerministra Andreja Babiša dibinātās populistiskās partijas "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) popularitāte ir pieaugusi.

Septembrī notikušajās reģionālajās vēlēšanās ANO uzvarēja desmit no 13 Čehijas reģioniem un izcīnīja lielāko daļu no trešdaļas senatoru vietām, par kurām norisinājās cīņa Senāta šī gada vēlēšanās.

Prezidents šodien arī iecēla rūpniecības un tirdzniecības ministra amatā Lukāšu Vlčeku, kas nomainīs Jozefu Sikelu, kurš izvirzīts starptautiskās partnerības komisāra amatam jaunajā Eiropas Komisijā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu