Eiropas Savienība var noteikt par pienākumu “WhatsApp”, “Signal” un citām ziņapmaiņas lietotnēm skenēt ziņojumus, lai novērstu mēģinājumus izplatīt saturu, kurā atspoguļota seksuāla vardarbība pret bērniem. Kritiķi šādu metodi sauc par neefektīvu.

Vai Eiropas Savienības mēģinājumi cīnīties pret seksuāliem noziegumiem attiecībā pret bērniem var iezīmēt starta punktu vēl neesošai komunikācijas kontrolei internetā? Tas ir viens no galvenajiem jautājumiem likumprojektā, par ko notiek karstas debates un ko 10. oktobrī var pieņemt Eiropas Savienības valstu ministri.

Likumprojekts liecina, ka “WhatsApp”, “iMessage”, “Signal” un citām ziņapmaiņas lietotnēm tiks noteikts pienākums skenēt Eiropas Savienībā nosūtītās ziņas, kas ir aizdomīga un pretlikumīga satura, kā arī nodot šīs ziņas atbildīgajām iestādēm. Likumprojekta atbalstītāji uzsver, ka ir nepieciešams pieņemt tādus mērus, kas ļautu samazināt vardarbību attiecībā pret bērniem un pasargāt ievainojamākos sabiedrības locekļus.

Tomēr kritiķi par šo likumprojektu ceļ trauksmi – šādi pasākumi ir ne tikai neefektīvi un kļūdaini, bet arī nozīmē masīvu iejaukšanos pilsoņu privātajā dzīvē.