Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Nākamgad algas sola palielināt arī augstskolu pasniedzējiem, bet līdzekļi tam vēl nav atrasti

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga
LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga Foto: Lita Millere/LETA, TVNET kolāža

Nākamgad par 2,6% atalgojums pieaugs visiem pedagogiem, tostarp augstskolās nodarbinātajiem, otrdien parlamentā apliecināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Silvija Amatniece (JV).

Septembra nogalē tapa zināms, ka no 1.janvāra pedagogiem algas pieaugs par 2,6%. Vienlaikus sākotnēji algu pieaugums netika plānots augstskolu pasniedzējiem.

Tagad IZM nolēmusi, ka atalgojums par 2,6% pieaugs visiem pedagogiem, tai skaitā arī pasniedzējiem. Tam ministrijas iekšējos resursos vajadzēs atrast papildu finansējumu, taču Amatniece nemācēja atbildēt, cik lielu finansējumu vajadzēs.

IZM lēmumu atzinīgi novērtējusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA). Vienlaikus tā apņēmusies sekot līdzi, lai algu pieaugums nenotiktu uz citu sabiedrības grupu rēķina, pauda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga. Arodbiedrība nepiekritīs, ja trūkstošais finansējums tiks pārdalīts no atvēlētā, piemēram, studentiem vai brīvpusdienām.

Kā vēstīts, IZM budžetā nākamgad paredzēti kopā 1,188 miljardi eiro. Augstākai izglītībai iezīmēts 141 miljons eiro. Kopš 2023.gada atvēlētais finansējums pieaudzis par teju 40 miljoniem eiro.

Svarīgākais
Uz augšu