Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Atklāti defekti Latvijas-Krievijas robežas žoga un infrastruktūras izbūvē

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Radowitz/Shutterstock

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vienojušies ar "Ceļu būvniecības sabiedrību "Igate"" ("Igate") par nepilnību novēršanu Latvijas-Krievijas robežas žoga un infrastruktūras izbūvē spēkā esošajā līgumā ar Valsts robežsardzi (VRS) bez papildu finansējuma, informē VNĪ pārstāvji.

Šonedēļ tiek sākti darbi iepriekš izbūvēto četru iekaramo (trošu) tiltu nepilnību novēršanā, ko plānots pabeigt līdz gada beigām. Savukārt līdz 2025.gada 31.oktobrim notiks iepriekš izbūvētā 99 kilometru robežas žoga un 230 kilometru infrastruktūras (patruļtaku, koka laipu un citu) konstatēto defektu novēršana.

VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova informē, ka pēc ilgstoša pārrunu procesa ar VNĪ un VRS "Igate" ir apliecinājusi spēju, vēlmi un gatavību izpildīt esošās līguma saistības, novēršot gan tos defektus, kas pieļauti būvniecībā, gan tos, kas radušies ekspluatācijas rezultātā vietām jau no 2015.gada, galvenokārt tie ir laikapstākļu ietekmē deformēti un bojāti žoga un infrastruktūras elementi.

Latvijas-Krievijas robežas žoga un infrastruktūras izbūvi gan "Igates" iepriekš izbūvētajā posmā, gan posmos, kur patlaban tiek veikta jauna žoga izbūve, plānots pabeigt līdz 2025.gada oktobra beigām, informē Gavrilova.

VNĪ 2023.gada vasarā saņēma uzdevumu vadīt, īstenot un uzraudzīt arī Eiropas Savienības (ES) ārējās austrumu robežas žoga un infrastruktūras izbūvi 283,6 kilometru garumā ar Krieviju, kur VNĪ veic nepieciešamos iepirkumus, slēdz iepirkuma līgumus un kontrolē paveikto. Tāpat 2021.gada rudenī tika noteikts, ka VNĪ vada, īsteno un uzrauga ārējās robežas ar Baltkrieviju infrastruktūras izbūvi, kur žoga izbūve tika pabeigta šī gada jūlijā.

Iepriekš uz Latvijas-Krievijas robežas "Igate" izbūvēja 99 kilometrus žoga, līdz 2019.gadā darbi tika apturēti. Darbi pie trūkstošā žoga izbūves VNĪ vadībā tika atsākti šogad aprīlī un tos veic seši būvuzņēmēji, kā arī sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem septembrī pabeigts 20 kilometru žoga posms.

Kopumā uz Latvijas-Krievijas robežas patlaban izbūvēti aptuveni 76% robežas žoga no kopējās robežas garuma 283 kilometriem. Līdz gada beigām plānots izbūvēt vēl aptuveni 30 kilometrus žoga prioritārajos posmos, taču īpaši sarežģītajos posmos aptuveni 28 kilometru garumā žoga un infrastruktūras izbūve turpināsies līdz 2025.gada oktobrim.

VNĪ dibināts 1996.gadā, tā 100% akciju īpašniece ir Latvijas valsts, valsts kapitāla daļu turētājs ir Finanšu ministrija.

Ceļu būvniecības uzņēmuma "Igate" apgrozījums pagājušajā gadā bija 35,56 miljoni eiro, kas ir par 17,2% vairāk nekā 2022.gadā, kā arī uzņēmums guva peļņu 1,46 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Igate" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,169 miljoni eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir kompānija "Igate-M", kas vienādās daļās pieder Baibai Radželei un Evai Peilānei.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu