Ir tādi Krievijas iedzīvotāji, kuri nevēlas doties obligātajā militārajā dienestā – viņi aizbildinās ar pacifismu un cīnās par tiesībām iziet alternatīvo dienestu. Nav līdz galam skaidrs, cik liela daļa šādu cilvēku tiešām ir pacifisti, bet kuri šādi vienkārši cenšas nenokļūt Krievijas agresīvajā karā pret Ukrainu. Skaidrs gan ir tas, ka pacifistiem Krievijā nākas saskarties ar nievājošu attieksmi un potenciāli ilgstošu tiesvedību.

Krievijas Tālajos Austrumos šovasar kāds obligātā dienesta kareivis cīnījās par savām tiesībām obligāto militāro dienestu aizstāt ar alternatīvo civildienestu. Tas norisinājās laikā, kad Ukrainas bruņotie spēki šā gada augustā sāka operāciju Kurskas apgabalā. Kurskas apgabalā gūstā tika saņemti un bojā gāja arī Krievijas kareivji, kas iziet obligāto dienestu.

Iesaukšanas komisija noraidīja šī kareivja tiesības uz alternatīvo dienestu, un arī pirmās instances tiesa, kurā kareivis vērsās, nostājās kara komisariāta pusē. Kareivis gan turpina cīņu un ir iesniedzis apelāciju.