Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Medijs: Simtiem Somijas noziedznieku reģistrējuši uzņēmumus Igaunijā

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Vairāk nekā 900 personu, kuras Somijā ir apsūdzētas smagos noziegumos vai kurām šajā valstī aizliegts veikt uzņēmējdarbību, reģistrējušas uzņēmumus Igaunijā, lai apietu aizliegumu, ziņo Igaunijas laikraksts "Postimees", atsaucoties uz Somijas sabiedriskās raidorganizācijas "Yle" žurnālistu pētījumu.

Žurnālisti atklājuši, ka Somijas noziedznieki, kurus par vainīgiem atzinusi tiesa, izmanto Igauniju, lai apietu savā valstī noteiktos uzņēmējdarbības aizliegumus vai lai paslēptu savus aktīvus no kreditoriem.

"Yle" žurnālisti identificēja 58 personas, kurām finanšu noziegumu dēļ Somijā ir aizliegts veikt uzņēmējdarbību, bet kuras turpina veikt uzņēmējdarbību Igaunijā.

Aizliegums veikt uzņēmējdarbību tiek piemērots gadījumos, kad tiesa konstatē, ka persona izmantojusi uzņēmējdarbību kā līdzekli noziegumu izdarīšanai. Somijā noteikts uzņēmējdarbības aizliegums būtu jāpiemēro arī Igaunijā.

Vairāk nekā 900 "Yle" žurnālistu izmeklēšanā identificētās personas Somijā ir parādā vairāk nekā 40 miljonus eiro, tostarp tie ir nodokļu parādi un nesamaksāti sodi par noziedzīgām darbībām.

Lielai daļai šo uzņēmumu Igaunijā nav reālas uzņēmējdarbības un tie ir tikai "čaulas", kas tiek vadītas no Somijas. Tas noskaidrojās, kad "Yle" žurnālists apmeklēja vairāku šādu uzņēmumu adreses, kas norādītas Igaunijas komercreģistrā. Piemēram, saskaņā ar komercreģistra datiem vairāk nekā 1500 uzņēmumu ir reģistrēti vienā adresē Tallinas centrā.

Vēl vienā gadījumā vairāk nekā 150 uzņēmumu, kas lielākoties pieder Somijas pilsoņiem, reģistrēti vienā adresē daudzdzīvokļu namā Tallinā. "Yle" žurnālisti minētajā adresē neatrada nekādas pazīmes, kas liecinātu par birojiem vai uzņēmējdarbību.

Septiņpadsmit no uzņēmumiem, kas reģistrēti minētajā adresē, pieder īpašniekiem, kuri Somijā ir notiesāti par noziegumiem, un diviem no tiem ir piemērots aizliegums veikt uzņēmējdarbību.

Dažiem uzņēmumu īpašniekiem ir arī ievērojami nenomaksāti parādi. Piemēram, viena persona ir parādā vairāk nekā divus miljonus eiro, taču ar Igaunijas uzņēmuma starpniecību tai ir izdevies uzkrāt aktīvus vairāk nekā 100 000 eiro apmērā.

"Yle" žurnālistu pētījumā norādīts, ka Somijas ekonomisko noziedznieku darbība Igaunijā bieži paliek nepamanīta.

Somijas ekonomisko noziedznieku nodarītais kaitējums parasti ir Somijā, un tas varētu izskaidrot, kāpēc Igaunijas iestādes nav īpaši ieinteresētas izmeklēt šos gadījumus, sacīts "Yle" pētījumā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu