Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Latvijas augstskolām neizdodas iekļūt pasaules 1000 labāko universitāšu reitingā

Foto: Paula Čurkste / LETA

Pasaules universitāšu reitingā "Times Higher Education World University Rankings 2025" iekļuvušās Latvijas augstākās izglītības iestādes nav novērtētas augstāk par 1001.vietu, liecina reitinga dati.

Reitingā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Universitāte (LU) dala 1001.-1200.vietu. Tikmēr Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) novērtētas zemāk par 1501.vietu. Šādas pozīcijas Latvijas augstskolas ieņēma arī gadu iepriekš.

Visaugstāk novērtēts RSU un RTU sniegums kategorijā "Starptautiskā perspektīva", šajā kategorijā saņemot attiecīgi 65,4 un 63,3 punktus. Savukārt LU ar 54 punktiem visaugstāk novērtēta kategorijā, kur vērtē nozares ienākumus un patentus.

Lai gan kategorijā par pētniecības kvalitāti visas četras Latvijas augstskolas saņēma mazāk par 50 punktiem, novērojams to snieguma uzlabojums. Visaugstāk šajā kategorijā novērtēta LU ar 45 punktiem jeb par 4,7 punktiem vairāk. Arī RSU sniegums uzlabojies par 4,7 punktiem, un augstskola šogad saņēma 31 punktu. RTU sniegums uzlabojās par 0,9 punktiem - tā novērtēta ar 32,9 punktiem. Tikmēr LBTU saņēma 16,6 punktus, kas ir par 0,8 punktiem vairāk nekā gadu iepriekš.

Salīdzinot ar rezultātiem gadu iepriekš, nedaudz uzlabojies augstskolu sniegums kategorijā, kur vērtē pētniecības kvalitāti. LU un RSU saņēma par 4,7 punktiem vairāk. RTU sniegums uzlabojies par 0,9 punktiem, bet LBTU - par 0,8 punktiem.

Nelielas vērtējuma izmaiņas tāpat novērojamas kategorijā "Pētniecības vide". RSU sniegums uzlabojies par 1,9 punktiem, LU - par pusotru punktu, bet RTU - par 0,2 punktiem. Tikmēr LBTU vērtējums šajā kategorijā samazinājies par 1,1 punktu.

Sliktākie rezultāti uzrādīti kategorijā "Mācību vide", kur neviena Latvijas augstskola nesaņēma vairāk par 26 punktiem. Šajā kritērijā tiek ņemti vērā vairāki aspekti, tostarp mācību reputācija.

No novērtētajām institūcijām Latvija ieņem 64.vietu pasaulē un 26.vietu Eiropā.

Kopumā šogad reitingā vērtētas 2092 augstskolas. Visaugstāk reitingā kopumā novērtēta Oksfordas Universitāte, otrajā vietā ierindojies Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts, bet trešo vietu ieņem Hārvardas Universitāte.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu