Gada sākumā Krievijas ekonomika auga ātrāk, nekā gaidīts. Tas pateicoties kara ekonomikai, taču katram veiksmes stāstam pienāk beigas. Jau tuvāko divu gadu laikā Krievijas ekonomikas pieaugums būs viena procenta robežās. Ja vien vispār būs.

Analītiķi ir samazinājuši Krievijas ekonomiskās izaugsmes pieauguma prognozi par teju desmito daļu - līdz 3,5%. Pēc Somijas Centrālās bankas analītikas centra BOFIT vērtējuma, Krievijas ekonomikas pieaugums sabremzēsies līdz gada beigām, un tas notiks darbaspēka trūkuma dēļ, kā arī ražošanas ierobežoto jaudu dēļ.

"Tuvākajos gados Krievijas ekonomiskās izaugsmes tempi ievērojami samazināsies, un izaugsmes temps būs ap vienu procentu, kas būs aktuāls rādītājs arī ilgtermiņā," teikts oktobra sākumā publicētajā BOFIT ziņojumā.

Lai panāktu ātrāku ekonomisko izaugsmi, Krievijai ir nepieciešams straujš produktivitātes pieaugums, kas ir maz ticams, ņemot vērā, ka nozīmīga daļa investīciju tiešā vai netiešā veidā nonāk sektoros, kas apkalpo militārās vajadzības. Tajā pašā laikā jāatceras arī par sankcijām, kas ierobežo piekļuvi tehnoloģijām.