Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Lielākā daļa Taivānas iedzīvotāju ir gatavi aizstāvēt salu Ķīnas uzbrukuma gadījumā, secināts aptaujā (2)

Foto: AFP/SCANPIX

Lielākā daļa Taivānas iedzīvotāju ir gatavi aizstāvēt salu pret Ķīnas uzbrukumu, bet lielākā daļa arī uzskata, ka Pekina, visticamāk, neiebruks nākamo piecu gadu laikā, liecina trešdien publiskotas aptaujas rezultāti.

Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu.

Pagājušajā mēnesī veikto aptauju pasūtīja Taivānas domnīca Nacionālais aizsardzības un drošības pētījumu institūts, un tā tika publicēta pirms ceturtdien gaidāmās Taivānas Nacionālās dienas, kad paredzēta Taivānas prezidenta Lai Cjindes uzruna tautai.

Ķīna pēdējos gados ir pastiprinājusi politisko un militāro spiedienu uz Taivānu un organizējusi plašas militārās mācības, kurās simulējusi salas aplenkšanu ar lidmašīnām un kuģiem.

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Bils Bērnss pagājušajā gadā pavēstīja, ka Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins devis rīkojumu armijai būt gatavai līdz 2027.gadam veikt sekmīgu iebrukumu salā.

Ķīnas uzbrukuma gadījumā 67,8% no 1214 aptaujātajiem Taivānas iedzīvotājiem atbildēja, ka viņi būtu "ļoti gatavi vai drīzāk gatavi" cīnīties karā, lai aizstāvētu Taivānu, bet 23,6% atbildēja, ka nebūtu gatavi.

Gandrīz 64% respondentu pauda uzskatu, ka Ķīnas "teritoriālās ambīcijas" ir "nopietns drauds". Tomēr 61% aptaujāto uzskata, ka Ķīna, visticamāk, neuzbruks Taivānai tuvāko piecu gadu laikā.

Vairāk nekā 52% respondentu uzskata, ka ASV, kas ir Taivānas galvenais sabiedrotais un lielākais ieroču piegādātājs, nosūtīs karaspēku, lai palīdzētu Taivānai aizsargāties pret Ķīnas iebrukumu. Taču tikai aptuveni 40% aptaujāto domā, ka Vašingtona izmantos savu karafloti, lai pārtrauktu Ķīnas blokādi.

ASV viceprezidente, demokrātu kandidāte uz prezidenta amatu Kamala Herisa nesen intervijā sacīja, ka Vašingtonai "nevajadzētu meklēt konfliktu" ar Ķīnu, un atteicās atbildēt, vai Vašingtona izmantotu militāru spēku, lai atbalstītu Taivānu, ja tai uzbruktu Ķīna.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu