Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

ĀM politiskais direktors: ASV militārā klātbūtne Baltijas reģionā ir spēcīgs atturēšanas signāls

Foto: dpa/scanpix

ASV militārā klātbūtne Latvijā un Baltijas reģionā ir spēcīgs atturēšanas signāls agresorvalstij Krievijai, nedēļas sākumā Vašingtonā notikušajā Baltijas valstu un Ziemeļvalstu Ārlietu ministriju politisko direktoru un ASV Valsts departamenta amatpersonu sanāksmē paudis Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks-politiskais direktors Ivars Lasis.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, sanāksmes dalībnieki pārrunāja Eiroatlantiskās telpas drošības jautājumus, NATO prioritāros uzdevumus pēc Vašingtona samita, saskaņoja turpmāku vienotu pieeju Krievijas agresijas iegrožošanai un sankciju apiešanas novēršanai.

Amatpersonas pauda apņēmību turpināt militāro, finanšu un humāno atbalstu Ukrainai, apmainījās ar viedokļiem par efektīvu pretdarbību dažāda veida hibrīda rakstura apdraudējumiem, apsprieda sadarbības iespējas ar Indijas un Klusā okeāna reģiona valstīm. Tikšanās laikā uzmanība tika pievērsta arī Eiroatlantiskās telpas ekonomiskajai un enerģētiskajai drošībai, piegāžu ķēžu drošībai, iespējām dažādot pieeju stratēģiski svarīgām izejvielām.

Darba vizītes ASV laikā Lasis tikās ar ASV Nacionālās drošības padomes, ASV Kongresa un Valsts departamenta amatpersonām, ar kurām pārrunāja Latvijas un ASV sadarbību tādās jomās kā transatlantiskā drošība, atbalsts Ukrainai, sankciju ieviešana, Indijas un Klusā okeāna reģions, kā arī sadarbību ekonomikā. Lasis augstu novērtēja ASV sniegto atbalstu Latvijas aizsardzības spēju celšanai.

Tikšanos iniciatīva tika aizsākta 2003. gadā, lai pastiprinātu ASV sadarbību ar Baltijas valstu un Ziemeļvalstu reģionu. Formāta galvenie sadarbības virzieni ir drošības politika, attiecības ar kaimiņiem un ekonomisko attiecību attīstība. Šajā formātā Ārlietu ministriju politiskie direktori tiekas divas reizes gadā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu