Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

ASV varētu pieprasīt "Google" sadalīšanu

Foto: Shutterstock

Tieslietu ministrija otrdien paziņoja, ka pieprasīs tehnoloģiju uzņēmumam "Google", kas zaudējis tiesā Savienotajās Valstīs lietā par dominējošā stāvokļa tirgū ļaunprātīgu izmantošanu, būtiski mainīt savu uzņēmējdarbības modeli un pat apsver iespēju tiesas ceļā panākt kompānijas sadalīšanu.

Noteikt to, kā novērst "Google" veiktos pārkāpumus, būs nākamais posms vērienīgajā tiesas prāvā, kurā ASV apgabaltiesas tiesnesis Amits Mehta augustā atzina uzņēmumu par vainīgu lietā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

ASV valdība tiesnesim pavēstījusi, ka tiek apsvērtas vairākas iespējas, tostarp strukturālas izmaiņas, kas varētu paredzēt pieprasīt "Google" pārdot viedtelefonu operētājsistēmu "Android" vai interneta pārlūkprogrammu "Chrome".

Tāpat tiek apsvērta iespēja pieprasīt, lai "Google" savus meklēšanas datus darītu pieejamus konkurentiem.

Krietni detalizētākas prasības tiks publiskotas novembrī, bet "Google" šo Tieslietu ministrijas ieceri nodēvējis par radikālu.

Kā ziņots, "Google" 2020.gadā tiesā iesūdzēja ASV Tieslietu ministrija, apgalvojot, ka kompānija, izmantojot dominējošo stāvokli interneta meklētāju un reklāmas jomā, kaitē konkurencei un patērētājiem.

Tiesa šogad augustā lēma, ka "Google" rīkojās nelikumīgi, lai saglabātu monopolu interneta meklētāju un reklāmas jomā. Tiesnesis norādīja, ka "Google" maksāja miljardiem dolāru viedtālruņu ražotājiem, lai tie instalētu "Google" kā meklēšanas pamatprogrammu telefonos.

Tiesas lēmums ir nozīmīga uzvara ASV federālajiem regulatoriem, kuri vērsušies arī pret citiem lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem, apsūdzot tos nelikumīgu monopolu stāvokļu radīšanā un uzturēšanā. Federālie regulatori ir iesūdzējuši tiesā arī "Meta", kas pārvalda "Facebook" un "Whatsapp", kā arī "Amazon" un "Apple".

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu