Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Maskavas aktīvistam par saistību ar leģionu "Krievijas brīvība" piespriež cietumsodu

Maskavas aktīvistam par saistību ar leģionu "Krievijas brīvība" piespriež cietumsodu.
Maskavas aktīvistam par saistību ar leģionu "Krievijas brīvība" piespriež cietumsodu. Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter"

Krievijas tiesa lietā par sakariem ar leģionu "Krievijas brīvība", kas karo Ukrainas pusē, Maskavas aktīvistam Jevgēņijam Miščenko trešdien piespriedusi 12 gadus cietumā, vēsta tīmekļa izdevums "Mediazona".

Miščenko bija viens no aktīvistiem, kas Maskavā dežurēja pie tā dēvētā Ņemcova tilta memoriāla - vietā, kur 2015.gadā tika nošauts opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs.

Prokuratūra apsūdzības balstīja sarunu ierakstos, ko bija veicis kāds policists, kas uzdevies par brīvprātīgo.

Kā paziņoja Maskavas prokuratūra, 50 gadus vecais Miščenko tika atzīts par vainīgu līdzdalībā teroristiskas organizācijas darbībās.

Saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju Ņemcova tilta brīvprātīgais 2023.gada maijā pievienojies leģionam "Krievijas brīvība" un "veicis apzinātas darbības pret Krievijas Federācijas drošību", proti, piedāvājis formējuma dalībniekiem izmantot viņam piederošus zemesgabalus Maskavas un Smoļenskas apgabalos, kā arī nosūtījis viņiem stratēģiski svarīgu objektu fotogrāfijas un videoierakstus.

Apsūdzības rakstā teikts, ka Miščenko esot piedāvājis leģionam "Krievijas brīvība" izmantot viņa zemesgabalu Smoļenskas apgabala Tjopojes ciemā, lai tur izvietotu raķešu palaišanas iekārtas, kā arī nosūtījis organizācijai video, kas uzņemts Kubinkas lidlaukā, vēsta "Mediazona".

Miščenko nosauca krimināllietu par politiski motivētu un apgalvoja, ka "pierādījumi ir iegūti nelikumīgi".

Kā norāda mediji "Mediazona" un "SotaVision", lielākā daļa pierādījumu Miščenko lietas materiālos balstīti kāda Krievijas Ekstrēmisma apkarošanas galvenās pārvaldes darbinieka ziņojumos.

Šis cilvēks uzdevies par Ņemcova tilta brīvprātīgo un ierakstījis sarunas ar aktīvistu diktofonā.

Pēc Miščenko teiktā, tieši šis "brīvprātīgais" piedāvājis viņam uzstādīt VPN un pastāvīgi interesējies par sarakstes gaitu ar aizliegtās organizācijas pārstāvjiem, kā arī piedāvājis aktīvistam iegādāties ieročus, dronu un pieņemt darbā "neadekvātu cilvēku ar ķīmisko vielu atkarību", lai veiktu diversiju uzdevumus, raksta "SotaVision".

Saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju darbinieks, kurš izlikās par brīvprātīgo, pašlaik atrodas frontē.

"Man bija uzdevums sarīkot kādu akciju, apliecināt, ka ne visi Krievijā atbalsta karu," savā pēdējā vārdā sacīja aktīvists.

"Es gribēju parādīt, ka ne visi ir sajukuši prātā. Operatīvā darba un meklēšanas grupa izmantoja manu lētticību, manu naivumu."

Pirms tam debatēs Miščenko sacīja, ka nožēlo, ka "iekļuvis šādā situācijā", taču nejūtas vainīgs, un, ja viņu atbrīvos, "viņam būs tāda pati pārliecība", vēsta "Mediazona".

Miščenko tika aizturēts 2023.gada 11.septembrī.

Kā ziņoja viņa advokāts Nikolajs Fomins, aizturēšanas laikā aktīvistam tika salauztas vairākas ribas, pēc kā viņš tika hospitalizēts, bet vēlāk nosūtīts uz pirmstiesas apcietinājuma centru.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu