Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Mobile operatori Latvijā attīsta 5G tīklu un pamazām atsakās no 3G (3)

Foto: Shutterstock

Mobile operatori Latvijā intensīvi attīsta 5G tīklu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) izpilddirektors Jānis Lelis.

Viņš norādīja, ka nesen ziņots par pirmajiem 5G B2B ("Business to Business") pielietojumiem biznesa sektorā Latvijā, taču pārsvarā 5G apkalpo iedzīvotāju mājas interneta vajadzības un nodrošina labu lietotāja pieredzi telefonos.

Pašreiz 5G pārklājums sasniedz apmēram 75% Latvijas teritorijas. Uz Eiropas fona nozares rādītāji 5G platjoslas veiktspējas ziņā ir apmēram pa vidu, akcentēja Lelis.

Tāpat viņš norādīja, ka divi no trim mobilajiem operatoriem ir sākuši 3G tehnoloģijas izslēgšanu, lai atbrīvotu frekvenču spektru jaunākām tehnoloģijām, kas to izmantos efektīvāk.

Lelis arī minēja, ka telekomunikāciju nozares kopējais apgrozījums turpina nedaudz augt, tuvojoties 600 miljoniem eiro gadā, taču vēsturisko operatoru izaugsme ir apstājusies - pat vērojama neliela recesija. Vairāk nekā 80% no nozares ieņēmumiem veido četri lielākie operatori.

Viņš norādīja, ka, pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) datiem, aktīvo SIM karšu skaits mobilo sakaru tīklā sasniedz 2,2 miljonus. Ņemot vērā Latvijas demogrāfisko situāciju, kā arī to, ka ekonomika šobrīd aug lēni, nozarei palielināt apgrozījumu ir visai sarežģīti un tiek meklēti citi pakalpojumu segmenti, kuros attīstīties.

Vienlaikus lielākā vērtība šobrīd ir mobilajiem datiem, turklāt to patēriņš gadu no gada turpina pieaugt. Datu apmērs mobilo operatoru tīklos turpina augt par apmēram 20-25% gadā. Attiecīgi mobilo sakaru tīkli Latvijā ir vieni no noslogotākajiem ar datu plūsmu, minēja Lelis.

"Mobilā interneta pakalpojumu pieprasījuma dēļ datu plūsma Latvijā mobilajos tīklos ir augstākā OECD valstu vidū," sacīja Lelis.

Tāpat viņš akcentēja, ka konkurence mobilo sakaru jomā ir ļoti sīva, un "ne velti tieši mobilo sakaru nozari bieži vien tiek pieminēta kā paraugs konkurencei".

Tajā pašā laikā Lelis uzsvēra, ka šo apgalvojumu nevar attiecināt uz publisko iepirkumu sektoru mobilo sakaru jomā, kur, "pateicoties dažādiem favorītisma elementiem vērtēšanu kritērijos, dominē vēsturiskais operators".

Tāpat LTA izpilddirektors norādīja, ka pašreiz notiek operatoru apvienošana, piemēram, "Bite" sev pievienoja pirms pieciem gadiem nopirkto "Baltcom".

Runājot par satraukumiem saistībā ar nozares turpmāko attīstību, Lelis sacīja, ka Rīgas gaisvadu operatoriem regulāri notiek pārrunas ar Rīgas domi par gaisvadu kabeļu uzturēšanu. Situācija ir vēsturiski aizlaista un operatori vēlas panākt šo kabeļu uzturēšanas risinājumu.

Tāpat operatori domā par darbību ārkārtas situācijās un attiecīgi tām gatavojas. Būtiskākais, kas šajā jomā ir nepieciešams, ir vienoties par nacionālo viesabonēšanu datu pakalpojumiem, kas krīzes gadījumā viena operatora klientiem dotu iespēju lietot cita operatora tīklu, ja savējais nedarbojas. "Šī ir Ukrainas pieredze, kuru noteikti mums vajadzētu pārņemt," sacīja Lelis.

Vēl viens drošības jautājums, pēc viņa teiktā, ir saistīts ar kibedrošību, kur operatori aktīvi piedalās, lai pasargātu klientus.

Tāpat pēdējo 20 gadu laikā ir uzvirmojušas diskusijas par SIA "Latvijas mobilais telefons" un SIA "Tet" apvienošanas iespējām. LTA iestājas par to, lai "Tet" optikas piekļuves tīkls un kabeļu kanalizācija tiktu nodalīta atsevišķā uzņēmumā, un būtu pieejami visiem operatoriem uz vienādiem nosacījumiem.

LTA ir nepolitiska sabiedriska organizācija, kas dibināta 1998.gadā. 2005.gadā veikta pārreģistrācija par biedrību. Tās mērķis ir veicināt telekomunikāciju nozares organizāciju un uzņēmumu sadarbību, kā arī veicināt telekomunikāciju nozares attīstību un perspektīvas.

Svarīgākais
Uz augšu