Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Tuvojoties ziemai, Krievija mēģina padarīt Ukrainas lielākās pilsētas neapdzīvojamas (4)

Ārlietu ministre Baiba Braže.
Ārlietu ministre Baiba Braže. Foto: Zane Bitere / LETA

Krievija pirms ziemas mēģina padarīt Ukrainas lielākās pilsētas neapdzīvojamas, intervijā LTV "Rīta panorāmai" vērtēja Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Politiķe atzīmēja, ka pirms ziemas Krievija arvien aktīvāk uzbrūk Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai, attiecīgi Ukrainai ir daudz dažādu praktisku vajadzību, piemēram, nepieciešami dažādi ģeneratori, transformatori u.tml. Ukrainas enerģijas ražošanas kapacitāte pašlaik esot vien trešdaļa no nepieciešamās, atsaucoties uz starptautisku ekspertu aplēsēm, piebilda ministre.

Braže uzsvēra, ka arī ieroču vajadzības Ukrainai nekur nav pazudušas.

Krievijas militāro uzbrukumu jauda šajā rudenī bijusi milzīga, bet teritoriālie ieguvumi par laimi nav tik nozīmīgi, situāciju vērtēja Braže.

Viņa atzina, ka visi gaida ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu kā sava veida burvju kociņu. Tajā brīdī, kad ievēlēs jaunu prezidentu, "tad arī strādāsim", sprieda Braže.

Savukārt vērtējot situācijas attīstību Tuvajos Austrumos, ministre atzina, ka militārais konflikts tur pēdējā gada laikā ir eskalējies pa spirāli.

Ministre norādīja, ka draudi Izraēlai ir reāli, jo uz to šauj raķetes, attiecīgi Latvija respektējot šīs valsts tiesības aizstāvēties. Vienlaikus Izraēlai ir pienākums ievērot starptautiskās tiesības, kas attiecas uz civiliedzīvotājiem, bet tā ne vienmēr to dara, atzina politiķe. "Nekas nav tik vienkārši," noteica politiķe.

Pēc viņas vārdiem, starptautiskajā arēnā daži spriež, ka vēršanās pret grupējumu "Hizbollah" palīdzēs Libānai atjaunot ceļu uz demokrātisku attīstību, bet ir arī bažas, ka valsts infrastruktūra būs tā sagrauta, ka izmaiņas var pavērsties pretējā virzienā. Libāna ir bijusi viena no labākajām valstīm reģionā, piebilda Braže.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu