Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Foto un Video Alūksnes pusē konfiscēta pēdējo gadu lielākā sintētisko narkotiku krava vismaz 400 miljonu eiro vērtībā (6)

Foto: Valsts policija

Valsts policija pagājušajā nedēļā Alūksnes pusē atklājusi laboratoriju un izņēmusi pēdējo gadu lielāko sintētisko narkotiku kravu – vairāk nekā vienu tonnu gatavās produkcijas, 38 tūkstošus litru dažādu ķīmisko šķidrumu, kas paredzēti narkotisko vielu ražošanai, kā arī laboratorijas aprīkojumu. Aizdomās par šī narkotiku rūpala uzturēšanu aizturēti astoņi starptautiskas noziedzīgas grupas dalībnieki. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Alūksnes pusē pagājušajā nedēļā likvidētā ir lielākā Latvijas likumsargu jebkad atklātā narkotiku ražotne, un tajā uzieta produkcija vismaz 400 miljonu eiro vērtībā, ceturtdien medijus informēja Latvijas Valsts policija.

Policija aizturējusi astoņus starptautiskas noziedzīgas grupas dalībniekus. Starp aizturētajiem, kuri ir vecumā no 24 līdz 35 gadiem, ir pieci Ukrainas pilsoņi, divi Polijas un viens Armēnijas pilsonis. Sešām personām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Kriminālprocesuālās darbības notika vienlaikus vairākās Latvijas pilsētās, tostarp veiktas septiņas kratīšanas.

Kopumā kratīšanās izņemts vairāk nekā tonna gatavās produkcijas - sintētiskās narkotikas klefedrona, vairāk nekā 38 000 litru dažādu ķīmisko šķidrumu, kas pēc ekspertu atzinuma ir prekursori jeb pamatvielas sintētisko narkotisku ražošanai. Tāpat izņemtas laboratorijas iekārtas un dažādi priekšmeti, kas saistīti ar narkotisko vielu izgatavošanu, pieci auto - trīs vieglās un divas kravas automašīnas, vairāki mobilie tālruņi, SIM kartes, rūteri, portatīvais dators un citi priekšmeti, kam ir nozīme izmeklēšanā.

Aizvien turpinās ekspertīzes, lai noteiktu precīzu izņemto vielu svaru un sastāvu.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks informēja, ka pēdējā ķīmiskā procesa stadijā atradās vēl lielāki krājumi, līdz ar to tiek pieļauts, ka pēc ekspertīzes pabeigšanas noziedzniekiem izņemtās gatavā produkcijas apjoms sasniegs vēl vairākas tonnas.

"Šī faktiski ir lielākā narkotiku ražošanas laboratorija, kas ir atklāta Latvijā," preses konferencē paziņoja Ruks.

To, vai grupējumam bija saistība ar Latvijas iedzīvotājiem, policija nekomentēšot. Ruks norādīja, ka policija arī nekomentēs aizturēto lomu sadali, tostarp, vai aizturēts nozieguma organizators.

Narkotiskās vielas nebija paredzētas Latvijas tirgum, bet, iespējams, citām Eiropas valstīm, piemēram, Skandināvijai, kā arī Krievijas un Baltkrievijas tirgum. Viena grama šādu narkotiku "ielas vērtība" ir aptuveni 20-25 eiro. Kopējā laboratorijā izņemto vielu vērtība, tostarp, gatavās produkcijas, ir vismaz 400 miljoni eiro.

Ruks apliecināja, ka patlaban šai narkotiku ražotnei nav konstatēta saistība ar septembrī aizturēto Latvijas organizētās noziedzības līderi Juriju Spiridonovu un viņa grupas dalībniekiem, tostarp Spānijā aizturētajiem.

Ruks informēja, ka minētā laboratorija Latvijas teritorijā nav darbojusies ilgstoši un tāds bijis arī grupējuma darbības veids. Kopumā laboratorija darbojusies vairākus mēnešus.

Izņemtā narkotika ir ļoti bīstama un spēcīgu atkarību radoša. Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska papildināja, ka Latvijā pēdējo gadu vēsturē tā ir otrā šādas vielas izņemšana un tā ir dēvējama par "laimes" narkotiku, ko cilvēki lieto kā stimulantu, piemēram, diskotēkās.

Bauska informēja, ka Krievijā un citviet Eiropā šādas laboratorijas konstatētas regulāri, piemēram, Polijā jau no 2017.gada. "Šie darboņi strādā īsu laiku un tad maina vietu," uzsvēra Bauska.

Šādās laboratorijās ražošanas procesi ir ļoti bīstami, jo tiek izmantotas indīgas gaistošas vielas, piemēram, broms. Vaicāts, kur Alūksnes puses laboratorijai nepieciešamās vielas iegūtas, Bauska gan norādīja, ka piegādes ceļi vēl tiks skaidroti, bet, piemēram, Polijā prekursoru glabāšana, pārvadāšana nav kriminālnoziegums, turklāt prekursori tiek izmantoti arī sadzīves ķīmijā. "Piemēram, amfetamīnu var saražot, ieejot veikalā "Depo", nopērkot šķīdinātājus, dažas ķīmiskas vielas un aprīkojumu, būtībā virtuves apstākļos," uzsvēra Bauska.

Policijas vadībā arī uzsvēra, ka līdz ar laboratorijas atklāšanu nekas nebeidzas, jo priekšā vēl ļoti plaša starptautiskā sadarbība pierādījumu nostiprināšanā. Kopumā šajā operācijā bija iesaistītas vairākas Valsts policijas struktūrvienības, tostarp pretterorisma vienība "Omega", Speciālo uzdevumu bataljons un atbalstu sniedzis arī Eiropas Policijas birojs (Eiropols).

Ruks informēja, ka Latvijā arī iepriekšējos gados periodiski atklātas narkotiku ražošanas vietas. Piemēram, gadā tiek atklātas 3-5 dažāda līmeņa marihuānas audzētavas.

Jau ziņots, ka tiesībsargi pēdējos gados Latvijā atraduši vairākas narkotiku ražotnes, tostarp šogad atklāta ne vien ražotne Alūksnes pusē, bet pirms tam līdzīgs nelegālais rūpals likvidēts arī Latgalē, liecina Valsts policijas sniegtā informācija.

Šogad janvārī kādā viensētā Latgalē tika uzieta metamfetamīna laboratorija, kurai bija piesaistīti kādas ārvalsts ķīmiķi un kas bija paspējusi saražot preci ap pusmiljona eiro vērtībā.

FOTO: Noliktavu teritorija Alūksnes novadā, kur policija uzgājusi apjomīgu narkotiku glabātavu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu