Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Investorus no Latvijas aicina iegādāties Lietuvas mediju grupas “15min” obligācijas

Foto: Publicitātes foto

Latvijas investori tiek aicināti piedalīties Lietuvas mediju grupas “15min” izsludinātajā 15 miljonu eiro obligāciju emisijā. Obligāciju gada procentu likme ir 9,8%. Šo iespēju var izmantot gan privātie, gan institucionālie investori Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Uzņēmums piedāvā 15 000 obligācijas ar 1000 eiro nominālvērtību. Šī ir pirmā reize Baltijā, kad mediju uzņēmums publiski piedāvā investoriem šāda apjoma obligāciju emisiju, un pirmā reize, kad Lietuvas mediju uzņēmums ienāk obligāciju tirgū.

“Uzskatu, ka mūsu vīzija - izveidot augstas kvalitātes, spēcīgu mediju grupu - piesaistīs gan privātos, gan institucionālos investorus. Mums vienmēr bijusi raksturīga atvērtība un nestandarta domāšana, tāpēc esam izvēlējušies finansēšanas modeli, ko arvien biežāk izmanto mūsdienīgi uzņēmumi. Ilgtermiņā mēs, kā sabiedrība, tikai iegūsim no augošiem un uz vērtībām balstītiem medijiem,” pauž “15min” grupas izpilddirektors Tomass Balžeks.

Parakstīšanās tiks atvērta šī gada 10. oktobrī un tiks slēgta 24. oktobrī plkst. 12.00. Obligāciju dzēšana paredzēta 2026. gada 28. oktobrī, procentu izmaksa - katru ceturksni. Šajā periodā tiks emitētas obligācijas 15 miljonu eiro vērtībā, kopējais obligāciju programmas apjoms ir 16 miljoni eiro. Uzņēmums plāno iesniegt pieteikumu emitēto obligāciju iekļaušanai alternatīvajā tirgū “Nasdaq Vilnius First North”.

“15min” grupai pieder ziņu portāls “15min”, Lietuvas radiostacijas “M-1”, “M-1 Plus”, “Lietus”, “M-1 Dance”, “Laluna”, kā arī žurnāli “Žmonės”, “Ji”, “Legendos”, ziņu aģentūra “BNS”, un drīzumā tā iegādāsies arī reklāmas aģentūru “Reklamos ekspertai”. Pagājušajā gadā šo uzņēmumu kopējais apgrozījums sasniedza 18,7 miljonus eiro, bet peļņa - 4,5 miljonus eiro. "15min.lt" ir otrs lielākais ziņu portāls Lietuvā ar 1,3 miljonu unikālo lietotāju. M-1 ir populārākā radiostacija Lietuvā ar vairāk nekā 300 000 klausītājiem dienā.

Emitētās obligācijas ir nodrošinātas ar SIA “M-1”, SIA radio stacija “Ultra Vires” un SIA “Radijo stotis Laluna"” akcijām. Publisko obligāciju piedāvājumu organizē Šauļu banka.

“Šī ir iespēja investēt veiksmīgā un strauji augošā Lietuvas uzņēmumā, kā arī sniegt ieguldījumu mediju stiprināšanā. Līdzekļi tiks izmantoti, lai refinansētu “M-1” grupas radiostaciju iegādi un turpinātu investēt kvalitatīvu digitālo mediju attīstībā. Mūsu stratēģiskais mērķis paliek nemainīgs — digitālie abonementi ir mediju nākotne.

Pēdējā gada laikā esam palielinājuši maksas abonentu skaitu par 115% un izmantojam grupas ilggadējo pieredzi digitālo produktu izstrādē, lai attīstītu arī “M-1” grupas produktus.

Esam pārliecināti, ka, apvienojot grupas zināšanas un pieredzi, tikai iegūsim,” skaidro Balžeks.

Saskaņā ar grupas izpilddirektora teikto, grupas izvēlēto digitālo produktu attīstības kursu apstiprina arī uzticība no “Mediatech Investment Fund”, kas ir Lietuvas tehnoloģiju uzņēmuma “Tesonet” portfeļa uzņēmums. Šis fonds nodrošināja pagaidu finansējumu “M-1” grupas iegādei, kuru plānots refinansēt ar pašreizējo obligāciju emisiju. Saskaņā ar korporatīvo vienošanos, “Mediatech Investment Fund” arī nākotnē plāno turpināt investēt “15min” grupā un kļūt par mātes uzņēmuma “4 Bees” akcionāru.

"Mērķis ir papildināt grupas spēcīgo žurnālistikas kvalifikāciju ar starptautiskā biznesa un mārketinga pieredzi. Šī partnerība radīs jaunu pievienoto vērtību lasītājiem un pavērs plašākas izaugsmes iespējas. Aktīvi cenšamies investēt komandās ar līdzīgām vērtībām un ambīcijām, tāpēc priecājamies būt daļa no “15min” grupas veiksmes stāsta,” uzsver “Tesonet” grupas izpilddirektors Tomass Okmans.

Šauļu bankas Finanšu tirgus nodaļas vadītāja Egle Džuigaite pauž, ka “pēdējā laikā obligāciju tirgū dominēja nekustamo īpašumu uzņēmumi un attīstītāji, tāpēc investori pozitīvi uztvēra šo iniciatīvu, kā iespēju diversificēt savus ieguldījumu portfeļus. Obligāciju tirgus Baltijas valstīs pēdējos gados piedzīvojis īstu uzplaukumu, un jaunu obligāciju skaits nepārtraukti pieaug. Tomēr nereti ir situācijas, kad pieprasījums pēc obligācijām ievērojami pārsniedz piedāvājumu, un investoru interese ir lielāka, nekā kompānijas sākotnēji prognozējušas. Tas liecina, ka Baltijas obligāciju tirgū joprojām nav pietiekami daudz alternatīvu, un investoriem trūkst piedāvājumu no dažādu nozaru uzņēmumiem, pazīstamiem zīmoliem un mazumtirdzniecības jomas. Šī ir iespēja tiem investoriem, kuri vēlas ieguldīt Lietuvas uzņēmumos.”

“15min” ir Lietuvas uzņēmumu grupa, kuras pārvaldītājsabiesrība ir “4 Bees”. Akcionāri ir Tomass Balžeks (59%), Martins Basoks (24%), Gabriele Burbene (10%) un Tomass Bindoks (7%).

Svarīgākais
Uz augšu