Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Nobela prēmija literatūrā šogad piešķirta dienvidkorejiešu rakstniecei Hanai Kangai

Hana Gana
Hana Gana Foto: AFP/SCANPIX

Šī gada Nobela prēmija literatūrā ceturtdien piešķirta dienvidkorejiešu rakstniecei Hanai Kangai.

Hana izpelnījusies augsto novērtējumu par "savu intensīvi poētisko prozu, kas konfrontē vēsturiskās traumas un atgādina par cilvēka dzīvības trauslumu," teikts Zviedrijas Akadēmijas paziņojumā.

Hana Kanga dzimusi 1970. gadā Dienvidkorejas pilsētā Gvandžu. Deviņu gadu vecumā kopā ar ģimeni pārcēlusies uz Seulu. Arī laureātes tēvs ir Dienvidkorejā pazīstams romānists. Paralēli rakstniecībai Kanga nodarbojas arī ar mākslu un mūziku, kas atspoguļojas arī rakstnieces literārajā devumā.

Autores pirmais nozīmīgais starptautiskais izrāviens notika pateicoties romānam "Veģetārietis", kurš pirmoreiz iznāca 2007. gadā, bet plašāku tulkojumu klāstu piedzīvoja astoņus gadus vēlāk. Trīs daļās sarakstītā grāmata attēlo dramatiskās sekas, kādas piedzīvo romāna galvenais varonis Jongs Hajs, kad viņš nolemj attiekties no ierastajām ēdienreizēm un tajās baudāmā uztura.

Hanas Kangas izteikto empātiju pret ekstrēmiem dzīvesstāstiem pastiprina viņas pielādētā, metaforiskā izteiksme. "Grieķu valodas stundas" (pirmizdevums 2011. gadā, tulkojums angļu valodā 2023. gadā) ir jūtīgu un neparastu cilvēku attiecību tēlojums.

Jauna sieviete pēc virknes traumatisku pārdzīvojumu ir zaudējusi runas spējas. Vienīgais cilvēks, ar kuru viņa sazinās, ir sievietes sengrieķu valodas pasniedzējs, kurš savukārt pamazām zaudē redzi. Fizisko nepilnību paradoksāli stiprināta, starp abiem izveidojas trauslas mīlestības jūtas. Šis darbs uzskatāms par meditāciju, kuras centrā ir zaudējuma sāpes, tuvība un valodas nosacījumu simbioze ar dzīves izpratni un pieņemšanu.

Nobela prēmiju pasniegšanas ceremonija notiks 10. decembrī.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu