Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Foto un video Alūksnes pusē atklātā narkotiku laboratorija – viena no galvenajām Eiropā, norāda Eiropols (1)

Foto: Valsts policija

Latvijā, Alūksnes pusē atklātā nelegālā laboratorija bija viena no galvenajām sintētisko narkotiku ražošanas vietām Eiropā, par ko liecina tās atkārtota parādīšanās vairākās izmeklēšanās visā Eiropā, paziņojumā uzsver Eiropas Policijas birojs (Eiropols).

Eiropols norāda, ka, cieši sadarbojās ar Latvijas partneriem, lai identificētu un izsekotu noziedzīgo tīklu, kas atbildīgs par sintētisko vielu, tostarp sintētisko katinonu un citu augsta riska narkotiku, ražošanu un izplatīšanu.

Birojā atzina, ka starp arestētajiem bija organizācijas galvenās personas.

Lai atbalstītu Latvijas iestādes, Eiropols arī nosūtīja savu taktisko laboratorijas likvidēšanas grupu, lai palīdzētu likvidēt laboratoriju. Tur Eiropols sniedza pilnīgu operatīvo atbalstu, lai ātri un precīzi identificētu uz vietas esošās narkotikas un ķīmiskās vielas. "Šī ātrā identifikācija bija būtiska, lai nodrošinātu svarīgus pierādījumus," norāda biroja pārstāvji.

Tiek uzsvērts, ka šādu slepenu narkotiku laboratoriju likvidēšana ir Eiropola prioritāte cīņā pret nelegālo narkotiku ražošanu un izplatīšanu visā Eiropā.

Foto: Valsts policija vērienīgā operācijā Alūksnē atklāj lielāko sintētisko narkotiku laboratoriju Latvijas vēsturē

"Šīs slepenās ražotnes būtiski apdraud sabiedrības drošību ne tikai kaitīgo vielu, ko tās ražo, bet arī ar nelegālo darbību saistīto vides un veselības apdraudējumu dēļ. Uzbrūkot šīm laboratorijām, Eiropola un tā partneru mērķis ir izjaukt organizētās noziedzības grupējumu piegādes ķēdes. Šie centieni ir būtiska Eiropola plašākas stratēģijas narkotiku kontrabandas apkarošanai sastāvdaļa," uzsvērts paziņojumā.

Foto: Noliktavu teritorija Alūksnes novadā, kur policija uzgājusi apjomīgu narkotiku glabātavu

Kā ziņots, Alūksnes pusē pagājušajā nedēļā likvidētā ir lielākā Latvijas likumsargu jebkad atklātā narkotiku ražotne, un tajā uzieta produkcija vismaz 400 miljonu eiro vērtībā, ceturtdien medijus informēja Latvijas Valsts policija.

Policija aizturējusi astoņus starptautiskas noziedzīgas grupas dalībniekus. Starp aizturētajiem, kuri ir vecumā no 24 līdz 35 gadiem, ir pieci Ukrainas pilsoņi, divi Polijas un viens Armēnijas pilsonis. Sešām personām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Kriminālprocesuālās darbības notika vienlaikus vairākās Latvijas pilsētās, tostarp veiktas septiņas kratīšanas.

Kopumā kratīšanās izņemts vairāk nekā tonna gatavās produkcijas - sintētiskās narkotikas klefedrona, vairāk nekā 38 000 litru dažādu ķīmisko šķidrumu, kas pēc ekspertu atzinuma ir prekursori jeb pamatvielas sintētisko narkotisku ražošanai. Tāpat izņemtas laboratorijas iekārtas un dažādi priekšmeti, kas saistīti ar narkotisko vielu izgatavošanu, pieci auto - trīs vieglās un divas kravas automašīnas, vairāki mobilie tālruņi, SIM kartes, rūteri, portatīvais dators un citi priekšmeti, kam ir nozīme izmeklēšanā.

Aizvien turpinās ekspertīzes, lai noteiktu precīzu izņemto vielu svaru un sastāvu.

Narkotiskās vielas nebija paredzētas Latvijas tirgum, bet, iespējams, citām Eiropas valstīm, piemēram, Skandināvijai, kā arī Krievijas un Baltkrievijas tirgum. Viena grama šādu narkotiku "ielas vērtība" ir aptuveni 20-25 eiro.

Izņemtā narkotika ir ļoti bīstama un spēcīgu atkarību radoša. Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska papildināja, ka Latvijā pēdējo gadu vēsturē tā ir otrā šādas vielas izņemšana un tā ir dēvējama par "laimes" narkotiku, ko cilvēki lieto kā stimulantu, piemēram, diskotēkās.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu