Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Uzmanību, utis! 5 biežāk pieļautās kļūdas nejauko parazītu apkarošanā

Foto: New Africa/Shutterstock

Utis ir bieži sastopama problēma, īpaši ģimenēs ar bērniem, kas apmeklē skolas vai bērnudārzus. Ikviens, kas reiz saskāries ar šo problēmu, zina, ka atbrīvošanās no nejaukajiem parazītiem var būt pat ļoti izaicinošs process. Kā pasargāt bērnu no utīm un kādas ir biežāk pieļautās kļūdas to apkarošanā. Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz "Apotheka" sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Lai mazinātu iespēju, ka bērnam pielīp utis, iemāciet viņam rūpīgi sekot un ievērot savu personīgo higiēnu. Proti,

nevajadzētu dalīties ar lietām, kurām ir tiešs kontakts ar galvu, piemēram, ar ķemmēm, matu sprādzēm un aksesuāriem, cepurēm, šallēm un mēteļiem, kā arī dvieļiem un arī austiņām.

Bērniem, kuri spēlējas, likt kopā galvas šķiet diezgan pierasti. Taču, ja bērna draugam ir utis, pastāv diezgan liela iespēja, ka arī jūsu atvase mājās atnāks ar tām. Pastāstiet savam bērnam, lai viņš mēģina izvairīties no spēlēm un aktivitātēm, kurās ar klases biedriem vai citiem bērniem kopā jāliek galvas. Garus matus būtu ieteicams sataisīt astē vai bizē, arī mazliet matu lakas var palīdzēt savaldīt izspūrušus matus.

Atcerieties, ka arī kopējas telpas un mantas var būt lieliskas vietas, kur vairoties utīm. Skapji, atvilktnes un pakaramie utīm dod iespēju pārvietoties no vienas personas mantām uz otrām. Palūdziet savam bērnam, lai personīgās mantas viņi netur kopējās telpās, it īpaši cepures, mēteļus un šalles. Drošības apsvērumu dēļ arī pieaugušajiem vajadzētu ievērot līdzīgus piesardzības pasākumus.

Ja tomēr esat konstatējuši, ka bērns ir saķēris utis, vajag nekavējoties uzsākt to iznīcināšanu.

Par laimi mūsdienās aptieku plauktos ir nopērkami dažnedažādi līdzekļi utu iznīdēšanai to dažādās attīstības fāzēs – populārākie ir šampūni, šķīdumi, losjoni un aerosoli komplektā ar īpašām ķemmēm.

5 biežāk pieļautās kļūdas cīņā ar utīm: kā tās novērst

Nepareiza utu iznīcināšanas līdzekļu lietošana. Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki nesasniedz vēlamo rezultātu, ir tāds, ka viņi nepareizi lieto utu apkarošanas līdzekļus. Piemēram, daudzi cilvēki neievēro norādīto iedarbības laiku vai neizmanto pietiekamu daudzumu līdzekļa, lai tas būtu efektīvs.

Kā novērst šo kļūdu: Pirms lietošanas vienmēr rūpīgi izlasiet instrukcijas un ievērojiet tās. Ir svarīgi uzklāt pietiekamu daudzumu līdzekļa, lai tas nonāktu uz visas galvas ādas un matiem. Pārliecinieties, ka preparāts tiek atstāts uz matiem tik ilgi, cik nepieciešams, un pēc tam rūpīgi izskalojiet matus.

Dažiem līdzekļiem pēc 7–10 dienām var būt nepieciešama atkārtota lietošana, lai iznīcinātu jaunās utis, kas izšķīlušās no oliņām.

Nepietiekama matu ķemmēšana. Tikai ar ķīmiskajiem līdzekļiem vien reizēm nepietiek, lai iznīcinātu visas utis un to oliņas (gnīdas). Matu ķemmēšana ar īpašu smalkzobu ķemmi ir būtisks posms utu apkarošanā, taču daudzi šo soli ignorē vai arī ķemmē matus virspusēji, nepievēršot pietiekošu uzmanību katrai matu šķipsnai.

Kā novērst šo kļūdu: Pēc katra utu ārstēšanas seansa ir svarīgi rūpīgi izķemmēt matus ar smalkzobu ķemmi. Ķemmi vajadzētu lietot mitros matos, ķemmēšanu sākot no saknēm, jo gnīdas parasti atrodas tuvu galvas ādai.

Matu ķemmēšanu vajadzētu veikt ik dienas vismaz nedēļu pēc ārstēšanas. Tas palīdzēs atbrīvoties no atlikušajām gnīdām un izdzīvojušajām utīm.

Neatbilstoša mājas un personīgās higiēnas priekšmetu tīrīšana. Lai gan utis ārpus cilvēka galvas ilgi nespēj izdzīvot, tās var nokļūt uz apģērba, gultas veļas, ķemmēm un citiem priekšmetiem un atkal aizrāpot uz matiem. Daudzi cilvēki aizmirst iztīrīt vai izmazgāt šos priekšmetus, un tas var izraisīt atkārtotu inficēšanos.

Kā novērst šo kļūdu: Pēc utu ārstēšanas visi apģērbi, gultasveļa un dvieļi, kas pēdējās 48 stundās bijuši saskarē ar inficēto personu, jāizmazgā karstā ūdenī (vismaz 60 °C) un jāizžāvē augstā temperatūrā.

Ķemmes, matu aksesuārus un cepures arī vajadzētu apstrādāt, piemēram, vārīt 10 minūtes vai ievietot plastmasas maisiņā un atstāt uz 2 nedēļām.

Būtu ieteicams izsūkt arī mīkstās mēbeles un automašīnu sēdekļus.

Viena inficētā ārstēšana un pārējo ģimenes locekļu ignorēšana. Daudzi vecāki ārstē tikai vienu inficēto bērnu, pieņemot, ka pārējie ģimenes locekļi ir pasargāti. Taču utis viegli izplatās no viena cilvēka uz otru, īpaši ciešā kontaktā esošā vidē.

Kā novērst šo kļūdu: Ja ģimenē utis ir atrastas vienam cilvēkam, visiem ģimenes locekļiem vajadzētu pārbaudīt galvas ādu. Īpaši svarīgi tas ir bērniem, kuri var būt pakļauti lielākam inficēšanās riskam.

Ja tiek atrastas utis, visiem inficētajiem ir jāveic ārstēšana vienlaicīgi, lai novērstu atkārtotu problēmas uzliesmojumu.

Paļaušanās uz tautas līdzekļiem bez zinātniskā pamatojuma. Tautas metodes, piemēram, petrolejas, etiķa vai majonēzes izmantošana utu apkarošanai, bieži tiek minētas kā alternatīvas specializētajiem utu apkarošanas preparātiem, taču tām visbiežāk nav pierādīta efektivitāte. Dažreiz šāda "pašdarbība" var pat saasināt situāciju, sakairinot galvas ādu vai padarot matus taukainus un vēl grūtāk izķemmējamus.

Kā novērst šo kļūdu: Ir svarīgi izmantot klīniski pārbaudītus un apstiprinātus līdzekļus pretutu līdzekļus, kas ir pieejami aptiekās. Ja ir vēlēšanās izmantot dabiskos līdzekļus, pārliecinieties, ka tie ir zinātniski pamatoti un veselības aprūpes speciālistu ieteikti.

***

Cīņa ar utīm var būt izaicinoša, bet, izvairoties no biežāk pieļautajām kļūdām un ievērojot ārstēšanas soļus, ir iespējams ātri un efektīvi atbrīvoties no šiem parazītiem. Profilakse un ātra rīcība ir labākā stratēģija, lai novērstu utu izplatīšanos.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu