Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Lietuvas Seima vēlēšanās vadībā sociāldemokrāti; iezīmējas koalīcijas aprises

Lietuvas Sociāldemokrātu partijas līdere Vilija Blinkevičūte.
Lietuvas Sociāldemokrātu partijas līdere Vilija Blinkevičūte. Foto: AP/Scanpix

Lietuvā svētdien notikušajā Seima vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvuši pašlaik parlamenta opozīcijā esošie sociāldemokrāti, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas paziņotie provizoriskie rezultāti.

Pēc Lietuvā svētdien notikušās Seima vēlēšanu pirmās kārtas Lietuvas Sociāldemokrātu partijas līdere Vilija Blinkevičūte un kreisi centriskās Demokrātiskā partijas "Lietuvas vārdā" līderis Sauļus Skvernelis pirmdienas rītā tikās, vienojoties par jaunas valdošās koalīcijas veidošanu.

"Mēs esam vienojušies kopā ar Demokrātisko partiju "Lietuvas vārdā", kurai ir ļoti veiksmīgs sniegums vēlēšanās, veidot valdošo koalīciju - strādāt kopā, lai mums būtu labi rezultāti," medijiem paziņoja Blinkevičūte.

Abi politiķi apgalvoja, ka tikšanās laikā netika apspriesti iespējamie amati valdībā.

Pēc balsu saskaitīšanas visos 1947 vēlēšanu iecirkņos daudzmandātu apgabalā Lietuvas Sociāldemokrātu partijas saraksts saņēmis 19,36% balsu, kas tam nodrošina 18 no 70 daudzmandātu apgabala mandātiem.

Otrā ir līdzšinējās valdošās koalīcijas lielākā partija - konservatīvā "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", kas ieguvusi 17,96% balsu un 17 mandātus.

Trešajā vietā ar 14,99% balsu un 14 mandātiem ir pagājušajā gadā dibinātā labēji populistiskā partija "Nemunas rītausma".

Tālāk seko pašlaik opozīcijā esošā centriski kreisā Demokrātiskā partija "Lietuvas vārdā" ar 9,24% balsu un astoņiem mandātiem un tagadējā valdošajā koalīcijā ietilpstošā Liberāļu kustība ar 7,7% balsu un septiņiem mandātiem.

Pēc provizoriskajiem rezultātiem, opozīcijā esošā centriski kreisā Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība saņēmusi 7,02% balsu, kas tai nodrošina sešus mandātus.

Piecu procentu barjeru iekļūšanai Seimā daudzmandātu apgabalā nav pārvarējusi arī viena no trim valdošās koalīcijas partijām - liberālā Brīvības partija, kas ieguvusi 4,5% balsu. Centriski labējā partija "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" saņēmusi 3,89% balsu, labējā Nacionālā apvienība - 2,87% balsu, kreisi centriskā Lietuvas Tautas partija - 2,64% balsu, "Miera koalīcija", kurā ir centriski kreisā Darba partija, labējā Lietuvas Kristīgās demokrātijas partija un centriski labējā Žemaišu partija, - 2,2% balsu, kreisā Lietuvas Reģionu partija - 1,9% balsu, Lietuvas Zaļo partija - 1,68% balsu, "Tautas un tiesiskuma savienība (centristi, nacionālisti)" - 1,38% balsu, un liberālā partija "Brīvība un taisnīgums" - 0,75% balsu.

Partiju sarakstiem iekļūšanai Seimā jāpārvar 5% barjera, bet Lietuvas Zemnieku un zaļo savienībai un "Miera koalīcijai" kā partiju apvienībām - 7% barjera.

Partiju iegūto mandātu skaitu ietekmēs arī rezultāti vienmandāta apgabalos. Viens no vēlēšanu pirmajā kārtā ievēlētajiem vienmandāta apgabalu deputātiem ir partijas "Nemunas rītausma" līderis Remiģijus Žemaitaitis, kurš uzvarējis Ķelmes-Šilales vienmandāta apgabalā.

Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu - vienmandāta apgabalos.

13.oktobrī notika vēlēšanu pirmā kārta, kurā tiek ievēlēti visi daudzmandātu apgabala deputāti, kā arī tie vienmandāta apgabalu deputāti, kas saņems vairāk nekā pusi balsu, ja nobalsojuši ne mazāk kā 40% šajā vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju. Ja aktivitāte būs mazāka par 40%, par uzvarētāju kļūs kandidāts, kurš saņēmis visvairāk balsu, tomēr ne mazāk kā piektdaļu visu vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju balsu. Pārējos vienmandāta apgabalos 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta.

Balsstiesības ir vairāk nekā 2,3 miljoniem Lietuvas pilsoņu. Pirmajā kārtā vēlētāju aktivitāte bija 52,06%.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu