Uz autoceļiem notriektie un ievainotie dzīvnieki jāreģistrē lietotnē "Mednis" (1)

Foto: Shutterstock

Valsts meža dienests (VMD) aicina uz autoceļiem notriektos vai ievainotos dzīvniekus reģistrēt mobilajā lietotnē "Mednis", kas palīdzēs noteikt precīzu dzīvnieku atrašanās vietu un pieņemt lēmumus par turpmāko rīcību, informēja dienesta pārstāvji.

VMD pārstāvji atzīmē, ka rudens un ziemas periodā uz autoceļiem pasliktinās redzamība, tāpēc pieaug sadursmju skaits ar meža dzīvniekiem.

Dienestā līdz 2024.gada oktobrim reģistrēti 1216 uz ceļiem notriekti medījamie dzīvnieki, tostarp 722 stirnas, 129 staltbrieži un 128 aļņi, savukārt gadu iepriekš bija reģistrēts 2021 uz ceļiem notriekts medījamais dzīvnieks, starp kuriem lielākā daļa tika reģistrēti oktobrī, novembrī un decembrī.

Ja uz ceļa notikusi sadursme ar meža dzīvnieku, jāzvana 112 vai 110 un jāinformē par notikušo. Ja sadursmē cietuši cilvēki vai auto, jāsagaida Valsts policijas ierašanās, kura par notriekto dzīvnieku informēs VMD, kas pieņems lēmumu par turpmāko rīcību.

Savukārt, ja sadursmē nav cietuši cilvēki vai auto un pēc paziņošanas par negadījumu saņemta atļauja turpināt ceļu, dienests aicina notriekto dzīvnieku reģistrēt lietotnē "Mednis". Reģistrējot notriekto dzīvnieku mobilajā lietotnē, informācija par tā precīzu atrašanās vietu tiek nosūtīta uz Meža valsts reģistru un novirzīta atbildīgajai VMD amatpersonai.

Precīzi norādīta atrašanās vieta palīdz pēc iespējas ātrāk dzīvnieku atrast un veiksmīgāk organizēt tā savākšanu.

Tāpat lietotnē "Mednis" var ziņot par atrastiem kritušiem dzīvniekiem.

Lai paziņotu par atrastu notriektu vai bojā gājušu dzīvnieku, lietotnē jāatver sadaļa "Novērojumi", jāizvēlas veids - "Bojā gājis", jāatzīmē dzīvnieka suga un cita norādītā informācija, kā arī jāaugšupielādē bojā gājušā dzīvnieka fotoattēls.

Dienesta pārstāvji norāda, ka par bojā gājušo dzīvnieku jāziņo, atrodoties notikuma vietā, jo lietotne automātiski nolasa tālruņa atrašanās vietas koordinātes. Tāpēc mobilajā telefonā jābūt iespējotai atrašanās vietas noteikšanas funkcijai. Ja iesniegšanas brīdī nav pieejams interneta savienojums, lietotne ievadīto informāciju nosūtīs, tiklīdz savienojums atjaunosies.

VMD atgādina, ka notriekto dzīvnieku nedrīkst piesavināties un par to ir piemērojams sods. Tāpat notriektā dzīvnieka patvaļīga novākšana no ceļa var būt bīstama veselībai vai dzīvībai. Par meža dzīvnieka savākšanu ir atbildīga pašvaldība, bet no ceļa braucamās daļas dzīvnieku var novākt ceļa pārvaldītājs. Ja notriektais dzīvnieks atrodas uz valsts autoceļa, par to var informēt VSIA "Latvijas valsts ceļi".

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.

Nepalaid garām!
Uz augšu