Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Lietuvas parlamenta vēlēšanu uzvarētājs būs zināms pēc otrās kārtas, uzsver Šimonīte

Foto: AP/Scanpix

Ir jāsagaida vēlēšanu otrās kārtas rezultāti, lai izvērtētu līdzšinējās valdošās koalīcijas lielākās partijas - konservatīvās "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" - pozīciju jaunajā Seima sasaukumā, jo, lai gan partija daudzmandātu apgabalā ierindojusies otrajā vietā aiz sociāldemokrātiem, pagaidām nav zināms, cik deputātu vietas tā iegūs vienmandāta apgabalos, pirmdien teica premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Preses konferencē viņa sacīja, ka ir pāragri runāt, kuram politiskajam spēkam būs priekšroka nākamās valdības koalīcijas veidošanā. "Tie varētu būt sociāldemokrāti, bet tā varētu būt arī "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" atkarībā no tā, kādi būs vienmandāta vēlēšanu apgabalu rezultāti," paskaidroja politiķe.

Šimonīte uzsvēra, ka nav iemesla paziņot, ka konservatīvie vēlēšanās ir uzvarējuši vai zaudējuši. "Mums būs pacietīgi un nepārtraukti jāstrādā nākamās divas nedēļas, lai nodrošinātu pēc iespējas labāku galīgo rezultātu," viņa piebilda.

Premjerministre norādīja, ka konservatīvajiem ir daudz - 32 - kandidāti, kas vienmandāta vēlēšanu apgabalos iekļuva otrajā kārtā.

Viņa pieļāva, ka arī pēc otrās kārtas gan sociāldemokrātiem, gan konservatīvajiem varētu būt grūti izveidot "ērtu vairākumu", tādēļ varētu tikt apspriesta arī mazākuma valdības veidošana.

Konservatīvajiem pašreizējā Seima sasaukumā ir vislielākā frakcija ar 49 deputātiem.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka daudzmandātu apgabalā svētdien notikušajā vēlēšanu pirmajā kārtā konservatīvie saņēma 17,96% jeb 17 no 70 mandātiem. Šimonīte ieguva deputāta vietu vienmandāta apgabalā. Kopumā pirmajā kārtā mandāta ieguvējs noskaidrots astoņos no 71 vienmandāta apgabala.

Daudzmandātu apgabalā uzvarējuši sociāldemokrāti, saņemot 19,36% balsu jeb 18 no 70 mandātiem. Vēl divi sociāldemokrāti uzvarējuši pirmajā kārtā vienmandātu apgabalos.

Kā liecina daudzmandātu apgabala balsojuma provizoriskie rezultāti, nākamajā Seimā iekļuvuši sešu politisko spēku kandidāti: sociāldemokrāti, konservatīvie, pērn dibinātā labēji populistiskā partija "Nemunas rītausma", pašlaik opozīcijā esošā centriski kreisā Demokrātiskā partija "Lietuvas vārdā", konservatīvo koalīcijas partnere Liberāļu kustība un pašlaik opozīcijā esošā centriski kreisā Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība.

Divus Seima deputāta mandātus ieguvuši centriski labējās partijas "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" kandidāti vienmandāta apgabalos. Ķēdaiņu vienmandāta apgabalā ar 41,36% balsu uzvarējis neatkarīgais kandidāts Viktors Fjodorovs.

Pārējos vienmandāta apgabalos 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta, kur sacentīsies pirmajā kārtā divus labākos rezultātus ieguvušie kandidāti.

Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu - vienmandāta apgabalos.

13.oktobrī notika vēlēšanu pirmā kārta, kurā ievēlēti visi daudzmandātu apgabala deputāti, kā arī tie vienmandāta apgabalu deputāti, kas saņēmuši vairāk nekā pusi balsu, ja nobalsojuši ne mazāk kā 40% šajā vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju. Ja aktivitāte bijusi mazāka par 40%, par uzvarētāju kļūst kandidāts, kurš saņēmis visvairāk balsu, tomēr ne mazāk kā piektdaļu visu vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju balsu. Pārējos vienmandāta apgabalos 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta.

Balsstiesības ir vairāk nekā 2,3 miljoniem Lietuvas pilsoņu. Pirmajā kārtā vēlētāju aktivitāte bija 52,06%.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu