Par mēģinājumiem destabilizēt situāciju Moldovā ES piemēro sankcijas vairākām personām un organizācijai

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dumitru Doru/Epa

Eiropas Savienība (ES) pirmdien piemērojusi sankcijas piecām personām un vienai prokrieviskai organizācijai par mēģinājumiem destabilizēt situāciju Moldovā pirms tur gaidāmajām vēlēšanām.

ES dalībvalstu ārlietu ministri apstiprināja sankcijas sanāksmē Luksemburgā. Sankcijas ietver aizliegumu ieceļot ES un blokā esošo aktīvu iesaldēšanu.

Sankcijas piemērotas Moldovas Gagauzijas reģiona gubernatorei Jevgenijai Guculai, kuru ES apsūdz "separātisma veicināšanā" un tādējādi "mēģinājumā gāzt konstitucionālo iekārtu".

Sankcijām pakļauta arī Krievijā bāzētā nevalstiskā asociācija "Evrazia", kas atbalsta Krievijas intereses ārvalstīs, un tās dibinātājai un direktorei Nelli Parutenco.

Par mēģinājumiem destabilizēt situāciju valstī sankcijas piemērotas arī Guculas vietniekam Mihailam Vlaham, Gagauzijas reģiona ārlietu departamenta vadītāja vietniekam Jurijam Kuznecovam un Gagauzijas Nacionālās asamblejas deputātam Iljam Uzunam.

"Moldova saskaras ar masveida tiešiem mēģinājumiem destabilizēt valsti no Krievijas puses," norādīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

Moldovā 20.oktobrī paredzētas valsts prezidenta vēlēšanas un konstitucionālais referendums par integrāciju ES.

Kopš 2023.gada aprīļa ES piemērojusi sankcijas jau 16 personām un divām juridiskām personām par situācijas destabilizēšanu Moldovā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu