Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

"Pasažieru vilciens" vilcienu apsargāšanā izmantos dronus

Foto: Shutterstock

Pasažieru pārvadātājs AS "Pasažieru vilciens", lai efektīvāk cīnītos ar vandalismu, tostarp vilcienu nelikumīgu apzīmēšanu, teritorijas apsargāšanai sācis izmantot dronu tehnoloģijas, informēja kompānijā.

Jaunais apsardzes risinājums spēj darboties diennakts režīmā, nodrošinot daudz plašākas iespējas teritoriju monitorēšanā, kā arī savlaicīgāku operatīvās informācijas sniegšanu un reaģēšanu, norāda kompānijas pārstāvji.

"Pasažieru vilciena" pārstāvji atzīmē, ka, neskatoties uz vandalisma gadījumu skaita nelielu kritumu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kompānija joprojām saskaras ar situācijām, kad atsevišķas personas, nesankcionēti iekļūstot pārvadātāja apsaimniekotajās teritorijās, mēģina apzīmēt vilcienus.

Lai arī daļā gadījumu apsardzes darbinieki savlaicīgi pamana pārkāpējus un novērš noziedzīgo nodarījumu, vandaļiem vēlme atgriezties un īstenot iecerēto nereti saglabājas, norāda kompānijas pārstāvji. Tādēļ, lai nodrošinātu pārvadātāja teritoriju efektīvāku uzraudzīšanu un daudz operatīvāku informācijas nodošanu apsardzes darbiniekiem un policijai, "Pasažieru vilciens" sācis izmantot dronu tehnoloģijas.

Minētais risinājums paredz iespēju monitorēt teritoriju diennakts režīmā no augstuma, aptverot uzreiz visu perimetru un reāllaikā fiksējot jebkāda veida kustību un kustības virzienu, informāciju nekavējoties nododot apsardzes darbiniekiem. Droni ir aprīkoti ar infrasarkanās gaismas sensoriem un termokamerām, kas spēj fiksēt pārkāpēju jebkurā diennakts laikā un precīzi noteikt tā atrašanās vietu.

Paredzēts, ka "Pasažieru vilciena" izmantotās dronu tehnoloģijas, ņemot vērā to aprīkojumu un iespējas, palīdzēs savlaicīgi pamanīt un tādējādi arī novērst ugunsgrēka draudus.

Dronu izmantošana teritoriju apsargāšanai ir "Pasažieru vilciena" pilotprojekts, kura veiksmīgas norises gadījumā uzņēmums plāno dronu tehnoloģijas pakāpeniski ieviest vēl plašāk.

Tāpat pozitīvs aspekts, pēc kompānijā minētā, ir dronu risinājuma ekonomiskā puse - atkarībā no apsargājamās teritorijas specifikas drona izmantošana izmaksā vidēji divas līdz trīs reizes mazāk par viena fiziskās apsardzes darbinieka pozīcijas uzturēšanu.

Jau ziņots, ka pagājušā gadā kopumā "Pasažieru vilciena" auditētais apgrozījums bija 59,788 miljoni eiro, kas ir par 14,4% vairāk nekā 2022.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās vairākkārtīgi un bija 3177 eiro.

"Pasažieru vilciens" izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no "Latvijas dzelzceļa" veiktajām funkcijām. Iepriekš "Pasažieru vilciens" 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

Svarīgākais
Uz augšu