Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

VDD svarīgu objektu personālam rekomendē pievērst uzmanību aizdomīgām personām un priekšmetiem (1)

Foto: Valsts drošības dienests

Valsts drošības dienests (VDD) sagatavojis rekomendācijas kritiskās infrastruktūras objektu drošības personālam, kā, piemēram, pievērst uzmanību aizdomīgiem tūristiem, priekšmetiem un personām ar aizsegtām sejām.

Latvijas kritisko infrastruktūru veido objekti, kuru darbība ir svarīga valsts pastāvēšanai un sabiedrības pamatvajadzību nodrošināšanai. Šādi objekti ir, piemēram, elektroenerģijas, ūdens un dabasgāzes apgādes infrastruktūra, slimnīcas, tilti, lidostas, ostas un dzelzceļa objekti, rekomendācijās norādījis VDD.

Kritiskās infrastruktūras objektu saraksts ik gadu tiek pārskatīts un atjaunots, pievienojot jaunus objektus, kā arī izslēdzot agrāko nozīmi zaudējušus objektus. Šis saraksts drošības apsvērumu dēļ ir valsts noslēpuma objekts.

Krievijas un Baltkrievijas specdienesti ir ieinteresēti iegūt detalizētu informāciju par kritiskās infrastruktūras objektiem Latvijā, lai kara gadījumā šo valstu bruņotie spēki varētu Latvijai stratēģiski svarīgos objektus pēc iespējas ātrāk iznīcināt vai pārņemt savā kontrolē.

Ņemot vērā saspīlējumu ar Rietumvalstīm, Krievija un tās tuvākā sabiedrotā Baltkrievija arī šobrīd var censties organizēt dažādas kaitnieciskas aktivitātes pret kritiskās infrastruktūras objektiem, norādīts rekomendācijās.

VDD ir apkopojis aizdomīgu aktivitāšu piemērus. Aiz šādām aktivitātēm var būt maskēta spiegošana, centieni pārbaudīt kritiskās infrastruktūras objekta drošības režīmu un gatavošanās kaitnieciskām aktivitātēm.

Piemēram, objekta fotografēšana, filmēšana vai novērošana, bezpilota lidaparāta pilotēšana objekta tuvumā, ilgstoša uzturēšanās objekta tuvumā vai vairākkārtēja pārvietošanās gar to.

Tāpat aizdomīga aktivitāte ir piestāšana ar automašīnu, kas aprīkota ar videoreģistratoru, vai vairākkārtēja pārvietošanās gar objektu šādā transportlīdzeklī.

Tāpat šāda aktivitāte ir aizdomīga videozvana veikšana, mērķtiecīga izvairīšanās no videonovērošanas kamerām, piekļūšana objektam diennakts tumšajā laikā, kā arī darbības, kuru rezultātā nostrādā objekta drošības sistēmas un apsardzes darbinieku provocēšana nolūkā konstatēt reakcijas laiku.

Par aizdomīgām aktivitātēm arī uzskatāma nepieteiktu remontdarbu veikšana objekta tuvumā, tūrista vai tūristu grupas uzturēšanās pie objekta, Krieviju vai Baltkrieviju slavinošu un pret NATO dalībvalstīm vai Ukrainu vērstu grafiti zīmēšana vai saukļu rakstīšana uz objekta vai tā tuvumā, kā arī atzīmju izdarīšana, priekšmetu piestiprināšana vai ierakšana pie objekta vai tā tuvumā.

Arī pie objekta novietota kaste, sainis, atkritumu tvertne vai cits priekšmets, kam tur nav jāatrodas, var tikt uzskatīta par aizdomīgu aktivitāti.

VDD iesaka pievērst pastiprinātu uzmanību personām vai personu grupām ar vairākām pazīmēm. Piemēram, aizsegta seja un cita veida centieni slēpt identitāti, militāristiem raksturīgi atribūti, ar nedraudzīgajām valstīm saistīti simboli uz apģērba vai tetovējumi.

Objektu darbiniekiem VDD iesaka nekavējoties doties pie aizdomīgo aktivitāšu veicēja apzināt situāciju un informēt savu vadību. VDD rekomendē neļaut personai atstāt objekta teritoriju, pirms noskaidroti notikušā apstākļi un pierakstīti personu identificējošie dati.

"Aicini uzrādīt personu apliecinošu dokumentu un obligāti pieraksti datus. Ja persona šādu dokumentu atsakās uzrādīt, nekavējoties izsauc Valsts policiju, zvanot uz tālruni 110. Kamēr policija ir ceļā, fiksē personu fotoattēlos vai video, vai arī panāc, lai persona iekļūst videonovērošanas kameru uztveršanas zonā. Ievēro un paturi prātā personas pazīmes. Pieraksti automašīnas valsts reģistrācijas numuru," teikts rekomendācijās.

VDD uzsvēris, ka uzmanība pievēršama jebkurai aizdomīgai aktivitātei. Katrs ziņojums ir svarīgs, un VDD to rūpīgi izvērtēs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu