Pagrieziena punkts biznesam: uzņēmējas aicina pieteikties grantu programmai

No kreisās puses: Zanda Ozola (Pupuchi), Kadri Haljas (Triumf Health), Andra Halmann  (LapaDuu), Neringa Banevičienė (Giliuko laboratorija) un Ginta Drobiševska (SIA Tu Tu).
No kreisās puses: Zanda Ozola (Pupuchi), Kadri Haljas (Triumf Health), Andra Halmann (LapaDuu), Neringa Banevičienė (Giliuko laboratorija) un Ginta Drobiševska (SIA Tu Tu). Foto: Publicitātes foto

VISA īsteno globālo iniciatīvu “She's Next”, kas ir grantu programma sievietēm - uzņēmējām. Tā ir paredzēta uzņēmējām, kuras vada savu uzņēmumu, un vēlas spert soli nākamajā uzņēmējdarbības attīstības līmenī. Baltijas valstīs VISA šo programmu īsteno kopā ar "Luminor" banku, un piešķirs divām sievietēm piederošiem uzņēmumiem grantu 10 000 eiro vērtībā, kā arī personīgas biznesa konsultācijas viena gada garumā. Portāls TVNET sarunājās ar pagājušā gada grantu ieguvējām – uzņēmējām Gintu Drobiševsku un Zandu Ozolu.

Kādēļ savs bizness?

Jautātas, kas bija tas brīdis, kad kļuva skaidrs, ka ir nepieciešams dibināt savu uzņēmumu, kompānijas "Tu Tu Family" dibinātāja Drobiševska stāsta, ka tas bijis bērnu kopšanas atvaļinājumā, esot divu mazu bērnu mammai.

“Es apzinājos, ka fiziski nebūšu spējīga atgriezties iepriekšējā darba vietā, tāpēc nolēmu, ka man jāsāk darīt kaut kas pašai, lai darbs būtu elastīgs un ļautu veiksmīgi apvienot ģimenes dzīvi ar profesionālajām aktivitātēm. Tā kā vienmēr esmu bijusi radošs cilvēks un meklējusi veidus, kā sevi radoši izpaust, bērniem izglītojošu spēļu radīšana šķita dabisks solis. Tas bija saistīts ar manu toreizējo ģimenes stāvokli un sniedza iespēju sākt realizēt savu radošo potenciālu, vienlaikus radot ko vērtīgu un noderīgu citiem,” stāsta Drobiševska.

Ginta Drobiševska
Ginta Drobiševska Foto: Publicātes foto

Savukārt zīmola “Pupuchi” vadītāja Ozola stāsta, ka “uzņēmumu “Zekants” kopā ar māsu dibinājušas jau 2016.gada novembrī. Tas bija brīdis, kad māsas sapratušas, ka pa jokam iesāktā darbošanās ar pupām būs jāturpina jau nopietnāk.

“Deviņus mēnešus mēs testējām manu ideju – grauzdētas cūku pupas kā ērta un kraukšķīga uzkoda. Tas bija kaut kas jauns priekš Latvijas un Ziemeļeiropas. Citur pasulē ir fritētas pupas, mēs mēģinājām padarīt kraukšķīgas bez eļļas. Mums tas izdevās un tad arī nolēmām, ka jāiet tālāk. Tā tika dibināts uzņēmums “Zekants”, kurš ražo grauzdētus pākšaugus zem zīmola “Pupuchi”.

Zanda Ozola
Zanda Ozola Foto: Publicitātes foto

Motivācija, vadot savu uzņēmumu

Par savu galveno motivāciju Drobiševska sauc iespēju veiksmīgi apvienot darbu ar ģimenes dzīvi.

“Tas man ļauj būt kopā ar ģimeni un ceļot, nezaudējot darba iespējas. Liela nozīme ir arī elastībai – es varu strādāt, kad gribu un kad varu, neatkarīgi no atrašanās vietas. Vēl viena būtiska motivācija ir neierobežotas iespējas – biznesam nav robežu ne radošā izpausmē, ne nopelnīšanas potenciālā, un tas vienmēr sniedz jaunas izaicinājumu un izaugsmes iespējas,” norāda uzņēmēja.

Drobiševska saka, ka viņai ir ļoti paveicies, jo ar “Tu Tu Family” spēlēm ir iespējams palīdzēt bērniem apgūt burtus un skaitļus spēļu veidā.

“Katru dienu saņemu sirsnīgas atsauksmes no mammām, kuras dalās ar saviem bērnu panākumiem un prieku par maniem produktiem.

Šī nepārtrauktā pozitīvā atgriezeniskā saite ir liela motivācija turpināt darbu un vēl vairāk attīstīt izglītojošās spēles, lai palīdzētu bērniem mācīties viegli un ar prieku,” saka Drobiševska.

Ozola skaidro, ka darbs “Pupuchi” projektā sniedz iepēju profesionāli augt.

“Mums ar māsu bija padsmit gadu darba pieredze valsts pārvaldē – droša un stabila dzīve. Taču kaut kas mani urdīja uzsākt kaut ko savu. Tā sanāca, ka tajā iesaistīju arī māsu, kurai bija pārtikas tehnologa diploms – mēs radījām inovatīvu produktu, kurš bija un ir trends pasaules tirgū – augu valsts proteīna avots.

Sākumā bija interese – cik tālu var aizspēlēties? Tā soli pa solim pamanījām, ka varam attīstīt produktu un biznesu, kas dod ļoti daudz mums kā personībām, ka augam profesionāli pārtikas nozarē.

Šajos gados iegūtais ir mūsu bagātība, ko mēs nevarētu iegūt citādi,” norāda Ozola.

Finansējuma piesaiste uzņēmumam

Drobiševska atklāj, ka līdz šim ir piedalījusies finansējuma piesaistes pasākumos-LIAA finansējuma programmā un Valmieras programmā "Zīle". Šie projekti ir palīdzējuši attīstīt uzņēmumu un veicinājuši tā izaugsmi.

Savukārt Ozola pauž, ka bizness tiek attīstīts piesardzīgi – soli pa solim, piesaistot pēc iespējas lētāku finansējumu.

“Mūsu pieredze valsts pārvaldē deva spēju saskatīt un piesaistīt Eiropas Savienības sniegtos finanšu atbalsta instrumentus biznesa attīstībai. Tagad esam pie sliekšņa, kad vajadzīgs ievērojamāki lielāks finansējums, lai pārietu nākošajā biznesa attīstības posmā – pelnošs un stabils ražošanas uzņēmums eksportā,” norāda Ozola.

VISA un "Luminor" “She’s Next” grantu programma un tās ietekme uz biznesu

““She's Next” grantu programma ir devusi man pārliecību, ka jāturpina darīt un ka viss izdosies. Tas palīdzējis palielināt eksportu uz Igauniju, Lietuvu, Somiju, un drīz arī Vāciju. Programmas ietvaros man tika piešķirta mentore, kura iedrošināja domāt plašāk, izvirzīt augstākus mērķus un darīt vairāk, lai sasniegtu uzņēmuma attīstības ieceres,” stāsta Drobiševska.

Ozola stāsta, ka darbs ar “She's Next” ir bijis viens no pagrieziena punktiem uzņēmumam “Zekants”. Dotācija ļāva sertificēt “Pupuchi” ražotni, lai tā atbilstu starptautiskajiem pārtikas drošības standartiem, paverot durvis jauniem eksporta tirgiem un veicinot uzņēmuma izaugsmi.

““She’s Next” grantu programma būtiski veicināja mūsu uzņēmuma izaugsmi vairākos līmeņos. Papildus finansiālajam atbalstam, kas palīdzēja sertificēt “Pupuchi” ražotni, lai tā atbilstu starptautiskajiem pārtikas drošības standartiem, paverot durvis jauniem eksporta tirgiem un veicinot mūsu uzņēmuma izaugsmi.

Mēs ieguvām arī nenovērtējamus biznesa kontaktus un iespēju strādāt ar mentori no pieredzējušu biznesa profesionāļu komandas - Novatore. Granta atbalsts ne tikai veicināja uzņēmuma darbību, bet arī stiprināja mūsu pārliecību par nākotnes izaugsmes iespējām,” uzsver Ozola.

Novēlējumi citām uzņēmējām

Drobiševska iedrošina citas uzņēmējas pieteikties "She's Next" grantu programmā.

“Noteikti ir vērts pieteikties, jo varbūt tieši Tu būsi viena no granta saņēmējām Latvijā. "She's Next" programma var būt liels atspēriens biznesa attīstībai, savukārt mentora atbalsts palīdzēs noformulēt mērķus un sasniegt tos.

Mans ieteikums ir nebaidīties spert pirmo soli – reizēm viss, kas nepieciešams, ir tikai uzdrīkstēšanās, un tad viss pārējais sekos,” tā Drobiševska.

Ozola piebilst, ka dalība “She’s Next” grantu programmā ir lieliska iespēja uzņēmējām, kuras vēlas iegūt finansiālu atbalstu un profesionālu izaugsmi. Šī programma sniedz iespēju ne tikai iegūt līdzekļus biznesa attīstībai, bet arī uzlabot zināšanas un paplašināt kontaktu loku.

“Mūsu pieredze ar šo grantu programmu pierādīja, ka šāda veida atbalsts var būt izšķirošs solis, lai ieietu jaunos eksporta tirgos un sasniegtu starptautisku izaugsmi.

Ieteiktu katrai uzņēmējai izmantot katru iespēju attīstībai. Grantu programmas, piemēram, “She’s Next”, ir iespēja, kas var pavērt jaunas durvis, tāpēc novēlu neatlaidību, ticību savam darbam, produktam vai pakalpojumam un atvērtību mācībām. Ar neatlaidību iespējams sasniegt augstas virsotnes, un šādi konkursi sniedz vajadzīgo atspērienu,” saka Ozola.

Pieteikšanās VISA un "Luminor" īstenotajai "She's Next" grantu programmai ir atvērta no 7. līdz 31. oktobrim. Par izvēlētajām grantu un biznesa konsultāciju saņēmējām tiks paziņots no 2025. gada 20. janvāra līdz 15. februārim.

Lai varētu pieteikties grantu programmai, tavam uzņēmumam jāatbilst šādiem kritērijiem:

  • uzņēmumam jābūt reģistrētam Latvijā;
  • vismaz 51% uzņēmuma daļu jābūt sieviešu īpašumā;
  • uzņēmumam jādarbojas vismaz vienu gadu;
  • jābūt uzņēmuma fiziskai vai digitālai klātbūtnei, piemēram, veikalam, mājaslapai vai tamlīdzīgi.

Iniciatīvas “She’s Next” mērķis ir veicināt sieviešu uzņēmējdarbību. Sievietes uzņēmējdarbībā ir nepietiekami pārstāvētas gan Latvijā, gan pasaulē – tikai neliela daļa no ieguldītā kapitāla nonāk sievietēm piederošajos uzņēmumos. Ar šo iniciatīvu VISA un "Luminor" vēlas izgaismot svarīgu problēmu un apliecināt savu atbalstu sievietēm – uzņēmējām.

Raksts tapis sadarbībā ar VISA grantu programmu "She's Next", partnerībā ar "Luminor"

Foto: Publicitātes foto
Uz augšu