Kad pirms kāda laika Latvijas teritorijā ielidoja ar sprāgstvielām aprīkots krievijas militārais drons, visas atbildīgās amatpersonas un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji apgalvoja, ka viss kārtībā – drons pamanīts laicīgi un tam visu laiku sekots līdzi. Tajā brīdī ļoti centos tam ticēt, vai precīzāk – vēlējos tam ticēt.

Kādu laiku vēlāk manu ticību un cerības pamatīgi iedragāja nākamais atgadījums. Proti – parādījās informācija, ka Latvijā varētu būt ielidojis vēl viens krievu drons un šajā reizē operatīvi tika pacelti gaisā NATO iznīcinātāji, lai potenciālo draudu identificētu un vajadzības gadījumā iznīcinātu. Tomēr izrādījās, ka tas bijis nevis drons, bet gan putnu bars.

Lai arī iznīcinātāji pacēlās gaisā operatīvi un veikli pārbaudīja neidentificēto lidojošo objektu, šas diezgan pamatīgi un sāpīgi iesita pa manu līdz šim bijušo vīziju par mūsu aizsardzības spējām. Jo, redziet, – ir 2024. gads, bet nepārprotami un uzskatāmi pierādīts, ka valsts drošības sistēmas nespēj atšķirt militāro dronu no putnu bara.

Ko tas nozīmē dzīvē? Šobrīd ir gājputnu laiks, tāpēc acīmredzot NBS rīcībā esošā tehnika uzrāda tūkstošiem lidojošu objektu pa visu Latviju, kas tikpat labi varētu būt ar sprāgstvielām aprīkoti droni. Bet mēs to nekādi nevaram zināt, jo celt gaisā NATO iznīcinātājus, lai pārbaudītu katru pīļu kāsi, droši vien nebūtu pārāk produktīvi.