Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Muita novērsusi vairāk nekā 400 kilogramu hašiša kontrabandu

Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas, veicot transportlīdzekļu kontroli Terehovas un Grebņevas muitas kontroles punktos, atklāja narkotisko vielu slēptuves divās kravas automašīnās, kurās atradās kopā 406 kilogrami narkotisko vielu - hašiša, informēja VID pārstāvji.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2024.gada oktobrī sākusi kriminālprocesus par narkotisko vielu kontrabandu lielā apmērā.

Šī gada oktobrī VID Muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punktu daļas Terehovas muitas kontroles punktā virzienā no Latvijas uz Krieviju iebrauca kravas automašīna ar puspiekabi. Transportlīdzekli vadīja Vidusāzijas valsts pilsonis.

 
 Foto: VID

Transportlīdzeklis muitas kontroles laikā tika novirzīts pārbaudei ar kravu kontroles rentgena iekārtu. Skenēšanas attēlu analīzes rezultātā muitas amatpersonām radās aizdomas, ka puspiekabē ir izveidots slēpnis. Turpinot veikt fizisko muitas kontroli, kopā konstatēti 74 iepakojumi ar kopējo svaru 185 kilogrami. Izņemtā viela tika nosūtīta ķīmiskās ekspertīzes veikšanai. Pēc eksperta atzinuma, ekspertīzei iesniegtā viela satur tetrahidrokanabinolu (THC) - kanabisa narkotiski aktīvo komponentu, un ir kanabiss (hašišs).

VID

Pēc vairākām dienām līdzīgu noziedzīgu nodarījumu VID Muitas pārvaldes amatpersonas atklāja arī Grebņevas muitas kontroles punktā, veicot muitas kontroli kravas automašīnai, kas brauca virzienā no Latvijas uz Krieviju.

Atbilstoši VID Muitas pārvaldes riska analīzes ekspertu norādījumam transportlīdzeklis tika novirzīts pārbaudei ar kravu kontroles rentgena iekārtu. Izanalizējot skenēšanas rezultātā iegūtos attēlus, radās aizdomas par slēpni puspiekabē. Padziļinātās muitas kontroles rezultātā tika izņemti 29 iepakojumi ar vielu, kuras kopējais svars bija 221 kilograms. Pēc eksperta atzinuma viela ir kanabiss (hašišs).

Par konstatētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 190. prim panta otrās daļas - par narkotiskas vai psihotropas vielas, šo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu (prekursoru), jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, kā arī par radioaktīvas vai bīstamas vielas, stratēģiskas nozīmes preces vai citas vērtības, sprāgstvielas, ieroča, munīcijas pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tās izdarītas lielā apmērā. Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Viena kriminālprocesa ietvaros viena persona atzīta par aizdomās turēto un tai piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Otra kriminālprocesa ietvaros viena persona atzīta par aizdomās turamo.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu