Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Patvēruma meklētāju ārstniecības izdevumu segšanai piešķir 93 616 eiro

Foto: Shutterstock

Veselības ministrijai (VM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirti piešķirti 93 616 eiro patvēruma meklētāju ārstniecības izdevumu segšanai, otrdien lēma valdībā.

Nauda piešķirta ministrijas padotībā esošajam Nacionālajam veselības dienestam (NVD) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) par neatliekamās medicīniskās palīdzības, kā arī primārās, sekundārās un ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu personām, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība Latvijā laika posmā no 2024.gada 1.janvāra līdz 2024.gada 31.jūlijam.

Palīdzība tika nodrošināta atbilstoši faktiskajiem izdevumiem - 93 616 eiro. NVD izdevumu segšanai piešķirti 76 556 eiro, bet NMPD - 17 060 eiro saistībā ar 89 izsaukumiem pie patvēruma meklētājiem. Maksa par vienu neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukumu pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai ir 191,68 eiro. Kopējo 89 izsaukumu skaita summa veido 17 059,52 eiro.

Visvairāk jeb 47 NMPD izsaukumi saņemti no patvēruma meklētāju centra "Mucenieki". Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā Daugavpilī veikti 12 izsaukumi, savukārt patvēruma meklētāju centrā "Liepna" saņemtais izsaukumu skaits bijis 30.

VM norāda, ka budžetā nav plānots finansējums, lai varētu nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī primārās, sekundārās un ambulatorās veselības aprūpi personām, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošana un uzņemšana Latvijā. Ministrijas budžetā netiek plānots finansējums patvēruma meklētājiem, jo ministrija nevar prognozēt ģeopolitiskās situācijas izmaiņas pasaulē.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu