5. Satur savienojumus, kas veicina ādas veselību
Ķirbis ir pārtikas produkts, kas bagāts ar barības vielām, kuras labvēlīgi ietekmē ādas veselību un mitrina to.
Karotinoīdi, piemēram, beta-karotīns, var darboties kā dabisks saules aizsargkrēms, mazināt ādas iekaisumu, bet ķirbju alfa-karotīns var palīdzēt palēnināt novecošanās procesu.
Ķirbji satur luteīnu, zeaksantīnu, E vitamīnu un daudzus citus antioksidantus, kas, kā pierādīts, arī uzlabo ādas aizsardzību pret UV stariem.
Ķirbī ir arī daudz C vitamīna, kas ir būtisks ādas veselībai. "Mums ir nepieciešams šis vitamīns, lai ražotu kolagēnu — proteīnu, kas uztur ādu stipru un veselīgu," saka Laila Zālīte.
Vai ir labi ēst ķirbi katru dienu?
"Jūs varat ēst ķirbi katru dienu, ja jums tas garšo. Tomēr, ja jums ir nieru darbības traucējumi vai lietojat zāles, kas ietekmē nieres, pirms tam labāk konsultējieties ar savu ārstu," atbild farmaceite.
Kad vislabāk ēst ķirbi?
"Ķirbjus var ēst jebkurā diennakts laikā – brokastīs, pusdienās, vakariņās, desertā vai vēlajās brokastīs. Svaigu ķirbju ražu novāc rudenī, bet pārtikas veikalos konservētus ķirbjus var atrast visu gadu," atbild eksperts.
Kāpēc ķirbji ir superprodukts?
"Ķirbji ir superēdiens, jo tajos ir daudz barības vielu, kas nepieciešamas labi funkcionējošam organismam, tostarp šķiedrvielas, karotinoīdi, kālijs, A, E un C vitamīns, omega-3 taukskābes, cinks, selēns, dzelzs, magnijs, un beta-karotīns," rezumē farmaceite.
Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.