Rudens karalis ķirbis! Tavai veselībai un skaistumam

Foto: Shutterstock

Rudens ir spilgti dzelteno, sarkano un oranžo augļu un dārzeņu laiks, tostarp galdā un cieņā tiek celts pats rudens karalis ķirbis! Kas dižajai rudens veltei veselīgs "vēderā", to noskaidrot aicinājām talkā aptieku tīkla Apotheka sertificēto farmaceiti Lailu Zālīti.

"Rudens sākumā mūsu platuma grādos netrūkst nedz svaigu augļu un ogu, nedz gardu sezonas dārzeņu. Šai laikā ikdienas ēdienkartē ir krietni vieglāk iekļaut organismam tik nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, turklāt pašmāju produkti nereti satur ievērojami vairāk uzturvielu nekā to tālu ceļu mērojušie līdzinieki veikalu plauktos. Un viens no tiem ir ķirbis," stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

Ķirbis ir vairāku ķirbju ģints (Cucurbita) kultūraugu auglis, bet pēc morfoloģiskās klasifikācijas ķirbis tomēr ir oga! Līdz ar to ķirbi varam dēvēt par lielāko ogu pasaulē!

"Ķirbji ir noderīgs šķiedrvielu, vitamīnu, olbaltumvielu un dzelzs avots. Tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tostarp A, B1, B6, C, E, K. Ogas šķiedrās slēpjas kālijs, dzelzs, fosfors, magnijs un, protams, beta karotīns, par ko vēsta gatava ķirbja oranžā krāsa," ķirbja labumus atklāj farmaceite Laila Zālīte. "Tie visi ir spēcīgi antioksidanti, kas pasargā mūsu šūnas no brīvajiem radikāļiem."

Lūk, kāpēc mums vajadzētu vairāk šo ogu iekļaut uzturā.

1. Satur vitamīnus, kas var uzlabot imunitāti!

Ķirbis satur ļoti daudz beta karotīna, karotinoīda, ko cilvēka ķermenis pārvērš par A vitamīnu. Pētījumi liecina, ka A vitamīns var stiprināt imūnsistēmu un palīdzēt cīnīties ar infekcijām. A vitamīns ir svarīgs veselīgai ādai, redzei, kauliem, plaušām un nierēm.

Ķirbī ir arī daudz C vitamīna, kas, kā ir pierādīts, palielina balto asinsķermenīšu veidošanos, palīdz imūnšūnām strādāt efektīvāk un ātrāk sadziedēt brūces. Papildus diviem iepriekš minētajiem vitamīniem ķirbis ir arī labs E vitamīna, dzelzs un folātu avots — ir pierādīts, ka tie visi arī palīdz imūnsistēmai.

"Ķirbju lietošana uzturā var palīdzēt pārvaldīt ar imunitāti saistītas slimības, samazināt saslimšanu biežumu un palīdzēt ātrāk atgūties no infekcijām," saka farmaceite Laila Zālīte.

Foto: Shutterstock

2. Augsts antioksidantu saturs

Ķirbji satur antioksidantus, piemēram, alfa-karotīnu, beta-karotīnu un beta-kriptoksantīnu. Tie var neitralizēt brīvos radikāļus, neļaujot tiem bojāt šūnas. Šie antioksidanti aizsargā arī ādu no saules radītiem bojājumiem un samazina dažādu slimību risku.

"Antioksidanti aizsargā organismu no brīvajiem radikāļiem - atomiem, kas izraisa nelielus bojājumus šūnās. Laika gaitā bojājumi var izraisīt nopietnas saslimšanas, bet antioksidanti neitralizē brīvos radikāļus, neļaujot tiem kaitēt šūnām," uzsver sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

3. Barības vielu blīvums un zems kaloriju skaits var veicināt svara zudumu

Ķirbis tiek uzskatīts par uzturvielām bagātu pārtikas produktu. Tas nozīmē, ka tajā ir neticami maz kaloriju, neskatoties uz to, ka tajā ir daudz barības vielu. Turklāt ķirbis ir labs šķiedrvielu avots, kas var palīdzēt nomākt apetīti.

"Šķiedrvielas var palīdzēt justies paēdušam, samazināt apetīti, veicināt zarnu kustību, samazināt cukura un holesterīna līmeni asinīs un uzlabot minerālvielu uzsūkšanos zarnās, un tas viss var būt par labu svara kontrolei. Noteikti ķirbi var pievienot veselīgam, sabalansētam uzturam," iesaka Laila Zālīte.

100 gramos ķirbja vidēji ir tikai 24 kilokalorijas un aptuveni 90% ir ūdens.

"Vienkārši sakot, ķirbis ir svara zaudēšanai draudzīgs ēdiens, jo jūs varat patērēt to vairāk nekā citus ogļhidrātu avotus, piemēram, rīsus un kartupeļus, tomēr uzņemt mazāk kaloriju," secina Laila Zālīte.

Starp citu, vai zināji, ka ķirbju sēklas var droši ēst un tās ir lielisks šķiedrvielu avots? Ķirbja sēklas ir bagātas ar eļļu, olbaltumvielām, E vitamīnu, un tās satur arī minerālvielas: nātriju, fosforu, dzelzi, cinku. 

4. Patiks sirsniņai!

Ķirbī esošais kālijs, C vitamīns un šķiedrvielas nāk sirdij par labu. "Ķirbi ieteicams lietot kā daļu no sirdij veselīga uztura, kas var palīdzēt samazināt sirds slimību risku. Kālijs, kalcijs, magnijs var palīdzēt uzturēt labu sirds ritmu, mazināt augstu asinsspiedienu un insulta risku," atgādina Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

Ķirbī ir daudz antioksidantu, kas kavē “sliktā” holesterīna pielipšanu asinsvadu sieniņām.

No ķirbju sēklām iegūst eļļu, kas bagāta ar Omega-6 taukskābēm. Ķirbju eļļa labvēlīgi iedarbojas uz sirds un asinsvadu sistēmu. "Šī eļļa pieejama ne tikai klasiskā veidā, bet arī kapsulās, piemēram, kopā ar zivju eļļu," stāsta farmaceite. 

Foto: Shutterstock

5. Satur savienojumus, kas veicina ādas veselību

Ķirbis ir pārtikas produkts, kas bagāts ar barības vielām, kuras labvēlīgi ietekmē ādas veselību un mitrina to.

Karotinoīdi, piemēram, beta-karotīns, var darboties kā dabisks saules aizsargkrēms, mazināt ādas iekaisumu, bet ķirbju alfa-karotīns var palīdzēt palēnināt novecošanās procesu.

Ķirbji satur luteīnu, zeaksantīnu, E vitamīnu un daudzus citus antioksidantus, kas, kā pierādīts, arī uzlabo ādas aizsardzību pret UV stariem.

Ķirbī ir arī daudz C vitamīna, kas ir būtisks ādas veselībai. "Mums ir nepieciešams šis vitamīns, lai ražotu kolagēnu — proteīnu, kas uztur ādu stipru un veselīgu," saka Laila Zālīte.

Vai ir labi ēst ķirbi katru dienu?

"Jūs varat ēst ķirbi katru dienu, ja jums tas garšo. Tomēr, ja jums ir nieru darbības traucējumi vai lietojat zāles, kas ietekmē nieres, pirms tam labāk konsultējieties ar savu ārstu," atbild farmaceite. 

Kad vislabāk ēst ķirbi?

"Ķirbjus var ēst jebkurā diennakts laikā – brokastīs, pusdienās, vakariņās, desertā vai vēlajās brokastīs. Svaigu ķirbju ražu novāc rudenī, bet pārtikas veikalos konservētus ķirbjus var atrast visu gadu," atbild eksperts.

Kāpēc ķirbji ir superprodukts?

"Ķirbji ir superēdiens, jo tajos ir daudz barības vielu, kas nepieciešamas labi funkcionējošam organismam, tostarp šķiedrvielas, karotinoīdi, kālijs, A, E un C vitamīns, omega-3 taukskābes, cinks, selēns, dzelzs, magnijs, un beta-karotīns," rezumē farmaceite. 

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu