Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Vācijas graudaugu ražotājs iegādājas pusi "Rīgas dzirnavnieka" akciju

Foto: Shutterstock

Par graudu pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas dzirnavnieks" līdzīpašnieku kļūs Vācijas graudaugu produktu ražotājs "H. & J. Brüggen KG", ar meitasuzņēmuma starpniecību iegādājoties 50% "Rīgas dzirnavnieka" akciju, aģentūru LETA informēja "Rīgas dzirnavnieka" mātesuzņēmuma AS "Dobeles dzirnavnieks" pārstāvji.

Darījumam vēl nepieciešama Konkurences padomes atļauja.

Kompānijas pārstāvji darījuma summu neatklāja.

Darījums attiecas uz tikai auzu graudu pārstrādi, kamēr miltu un miltu produktu ražošanu, kā arī "Rīgas dzirnavnieka" zīmolus "Herkuless" un "Saimniece" turpinās attīstīt "Dobeles dzirnavnieks". Tāpat "Dobeles dzirnavnieks" turpinās nodrošināt "Rīgas dzirnavnieka" ražoto produktu izplatīšanu Latvijā.

Kompānijā atzīmē, ka turpmāk "Rīgas dzirnavnieks" specializēsies auzu graudu pirmapstrādē un pārstrādē, bet "H. & J. Brüggen KG", kā uzņēmums, kuram ir ilgtermiņa sadarbība ar lielākajiem tirdzniecības tīkliem Eiropā un pasaulē, nodrošinās Rīgā ražoto produktu pārdošanu globālajā tirgū.

"Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils akcentē, ka kopuzņēmuma izveidošana stiprinās abu uzņēmumu sadarbību, veicinās "Rīgas dzirnavnieka" ilgtspējīgu izaugsmi un uzņēmuma produktu konkurētspēju globālajā tirgū, kā arī nodrošinās stabilus graudaugu pārstrādes apmērus Latvijā.

Viņš uzsver, ka uzņēmumam jau vairākus gadus ir veiksmīga sadarbība ar "H. & J. Brüggen KG", nodrošinot uzņēmumam Dobelē ražotu auzu pārslu un citu graudaugu produktu piegādes.

Amsils arī min, ka specializēšanās auzu graudu pārstrādē dos iespēju veiksmīgāk konkurēt globālajā tirgū, paplašināt produktu klāstu un attīstīt jaunu produktu, tostarp nišas produktu ar augstu pievienoto vērtību, ražošanu.

Viņš pauž pārliecību, ka sadarbojoties ar "H. & J. Brüggen KG", "Rīgas dzirnavnieks" gūs papildu pieredzi un zināšanas, kas veicinās arī kopējo Latvijas graudu pārstrādes nozares attīstību.

Kopuzņēmuma izveidošanas darījums noslēgts sadarbībā ar zvērinātu advokātu biroju "Spīgulis & Kukainis", kas sniedza darījuma strukturēšanas un juridiskos pakalpojumus.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS), akcentē, ka ārvalstu investīciju un eksporta apjoma pieaugumam ir izšķiroša loma straujākas valsts ekonomiskās attīstības veicināšanā.

Jau ziņots, ka "Rīgas dzirnavnieks" pagājušajā gadā strādāja ar 31,279 miljonu eiro apgrozījumu un 953 165 eiro peļņu. Kompānija reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 6,579 miljoni eiro.

"Rīgas dzirnavnieks" ražo graudu pārstrādes produktus - kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Herkuless", "Hercogs" un "Īsta saimniece". Uzņēmums ir daļa no "Baltic Mill" grupas.

Savukārt "Dobeles dzirnavnieks" 2023.gadā strādāja ar 237,505 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 77,7% un bija 12,172 miljoni eiro.

Kompānija "Dobeles dzirnavnieks" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3,897 miljoni eiro. Kompānijas lielākais akcionārs ir Igaunijas graudu ražotājs "Tartu Mill". Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Kompānija "H. & J. Brüggen KG" izveidota 1868.gadā. "H. & J. Brüggen KG" galvenās ražotnes atrodas Lībekā, Vācijā, kur ražo graudaugu pārslas, musli, graudaugu batoniņus, kā arī auzu pārslas un citus lobītu graudaugu produktus. Uzņēmumam ir ražotnes arī Polijā, Francijā un Čīlē. Kompānija eksportē aptuveni 230 000 tonnu produkcijas gadā uz vairāk nekā 90 pasaules valstīm, un tās apgrozījums ir gandrīz 560 miljoni eiro.

Svarīgākais
Uz augšu