Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Kā neiedzīvoties nederīgajos medikamentos mājas aptieciņā? Padomos dalās farmaceite

Foto: Publicitātes foto

Piedzīvojot veselības problēmas vai sadzīves traumas, pirmais palīgs nereti ir mājas aptieciņa – šeit uzglabājam medikamentus pret akūtām un hroniskām kaitēm, zāles pret sāpēm un drudzi, līdzekļus, kas noderēs traumu gadījumā, kā arī citus preparātus, kas var lieti noderēt dažādās krīzes situācijās. Tomēr visi iegādātie medikamenti ir derīgi un droši lietošanai vien noteiktu laiku, kā rezultātā mājoklī var veidoties nederīgo zāļu atkritumi. Kā samazināt nederīgo medikamentu apjomu, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

„Teju katrā mājoklī laiku pa laikam iekrājas nederīgie medikamenti – zāles, kam vairs nav atrodama instrukcija un nav skaidrs, kam tās paredzētas, medikamenti, kam beidzies derīguma termiņš, preparāti, kas bijuši nepieciešami vien slimošanas laikā, un nu tiem vairs nav pielietojuma. Tie visi ir bīstamie atkritumi, kas satur aktīvās vielas un var būt bīstami cilvēkiem un dzīvniekiem, ja tiek nepareizi pārstrādāti vai iznīcināti. Nevajadzīgos medikamentus nekādā gadījumā nedrīkst izmest sadzīves atkritumos vai noskalot kanalizācijā, tos pārstrādā, izmantojot specializētas metodes, piemēram, dedzināšanu augstā temperatūrā, kas prasa īpašu aprīkojumu un gana lielus finansiālos resursus. Lai pasargātu ne vien vidi, bet arī mūsu veselību, ir svarīgi rūpēties par mājas aptieciņu un pēc iespējas samazināt nederīgo medikamentu apjomu,” norāda aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Nepērc vairāk nekā nepieciešams! Zāles vēlams iegādāties tikai vajadzīgajā daudzumā­­ – tā, kā to ieteicis ārsts vai farmaceits. Tādējādi izdosies izvairīties no pārmērīgu krājumu veidošanās un samazināt risku, ka zāles vēlāk būs jāizmet. Ja piemeklējusi saslimšana, kam nepieciešami specifiski medikamenti, noteikti nevajadzētu veidot apjomīgas rezerves, jo iespēja, ka šis medikaments tuvākajā laikā būs jālieto atkārtoti, ir neliela. Tāpat nevajadzētu iegādāties vairākus medikamentus ar vienādu iedarbību, tā vietā nodrošinoties ar mājas aptieciņas pamatlietām, piemēram, temperatūru pazeminošu līdzekli (paracetamolu, ibuprofēnu vai acetilsalicilskābi jeb aspirīnu saturošiem preparātiem), atsāpinošu medikamentu, enzīmus saturošu līdzekli, kas palīdz sagremot uzturvielas, pretcaurejas medikamentu, zarnu mikrofloru normalizējošu līdzekli un zālēm pret citām biežākajām mājinieku saslimšanām.

Ievēro pareizu zāļu uzglabāšanu! Pēc zāļu iegādes rūpīgi izlasi to instrukciju un noskaidro, vai tām nav nepieciešama specifiska uzglabāšana, piemēram, ledusskapī. Tāds uzglabāšanas režīms līdz atvēršanas brīdim ir, piemēram, dažiem acu pilieniem. Parasti zāles jāglabā sausā, bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā, izvairoties no tiešiem saules stariem. Nepareiza uzglabāšana var sabojāt ārstniecības līdzekli, un tas vairs nebūs derīgs lietošanai. Bieža kļūda ir medikamentu glabāšana vannas istabas plauktiņā – vannas istaba parasti ir telpa ar paaugstinātu mitruma līmeni un tajā noteikti nevajadzētu atrasties medikamentiem.

Ievies kārtību! Glabā zāles tā, lai tās būtu viegli pārskatāmas. Ja zāles nebūs organizētas vienuviet, pastāv liela iespēja, ka atkārtoti iegādāsies medikamentus, kas jau ir atrodami mājās. Zāles var organizēt atsevišķās mazākās kastītēs vai atkārtoti aizveramos maisiņos, dalot tās pa kategorijām vai iepakojuma veidiem. Ja iegādātas vairākas vienas kategorijas zāles, sākumā izlieto tās, kam ir īsāks derīguma termiņš.

Regulāri pārbaudi derīguma termiņu! Zāles vēlams uzglabāt to oriģinālajā iepakojumā, uz kura redzams zāļu derīguma termiņš. Ja zāles iegādātas, iepakojuma saturu dalot daļās, saglabā informāciju par derīguma termiņu. Uz zāļu iepakojumiem var uzlīmēt uzlīmes ar derīguma termiņiem vai piezīmēm par to, kad tās ir iegādātas vai atvērtas. Vismaz divas reizes gadā pārbaudi visu mājās atrodamo zāļu derīguma termiņu un no mājas aptieciņas izņem tās, kam termiņš ir beidzies. Nederīgās zāles neizmet atkritumu tvertnē, bet nodod tuvākajā aptiekā, lai tur tās atbilstoši pārstrādātu vai iznīcinātu.

Veic elektronisku uzskaiti! Tā kā ikdienas sadzīves organizēšanai šobrīd ir pieejamas dažādas lietotnes, apsver iespēju izmantot tehnoloģiskus rīkus, kas palīdzēs sekot līdzi zāļu krājumiem un to derīguma termiņiem. Zāļu krājumu pārvaldīšanai un medikamentu uzņemšanai var palīdzēt sekot līdzi tādas aplikācijas kā, piemēram, MediSafe, MyTherapy, CareZone, Round Health un citas.

„Ievērojot šos padomus, tu varēsi efektīvāk uzturēt mājas aptieciņu un samazināt zāļu apjomu, kam beidzies derīguma termiņš. Šādi medikamenti nepildīs savu funkciju, turklāt var nodarīt kaitējumu veselībai. Nederīgos medikamentus iespējams bez maksas nodot utilizēšanai visās Apotheka aptiekās, iepriekš tos atbilstoši sagatavojot, izņemot no ārējiem iepakojumiem un ievietojot maisiņā. Tāpat atsevišķi var nodot arī dzīvsudraba termometrus. Parūpējies kā par savu veselību, tā vidi, un izturies pret medikamentiem atbildīgi,” aicina farmaceite Alīna Fleišmane.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu