Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Kafija ne tikai tasītē. Kādu labumu sniedz kofeīnu saturošā kosmētika?

Foto: Shutterstock

Mmmm... Kā gan varam iedomāties rītu bez gardas, siltas kafijas tasītes? Kafija nudien atmodina organismu un sagatavo aktīvai dienai, bet, kā izrādās, tas nav vienīgais ieguvums no kafijas. Kafijas pupiņās esošais kofeīns un antioksidanti  spēj darīt labas lietas arī ādas veselībai un skaistumam. Vai tu to zināji? 

Kādu ieguvumu ādas aizsardzībai, veselībai un skaistumam sniedz kafijas pupiņu sastāvā esošais kofeīns un antioksidanti, stāsta "Apotheka" skaistuma konsultante Arta Bogdānova.

"Lai gan visbiežāk mums vārds "kafija" saistās ar garšīgu dzērienu no rītiem, kas sniedz vajadzīgo devu enerģijas, kafijā esošais kofeīns tiek arī aktīvi izmantots kosmētikas nozarē, kur darbojas kā sava veida stimulants ādas veselības uzlabošanai," uz jautājumu par to, kāds sakars kafijai ar sejas krēmu, atbild skaistuma konsultante Arta Bogdānova.

Kā kofeīns var strādāt mūsu labā?

"Kofeīns kā stimulants paātrina vielmaiņu, uzlabo asinsriti, kā arī pamodina centrālo nervu sistēmu: tiek šķelti tauki, āda kļūst gludāka un tvirtāka, arī veicina pietūkuma samazināšanos,” stāsta Apotheka konsultante. "Tieši tāpēc kofeīns ir kļuvis arī par populāru sastāvdaļu tādos ādas kopšanas produktos kā acu krēmi, serumi un celulīta krēmi," papildina Arta Bogdānova.

1. Palīgs acu tūskas un zilo riņķu mazināšanai

Ādas kopšanā ar kofeīnu saturoši produkti mums sola "uzmundrināt" vai "pamodināt" ādu, taču tas nav gluži tas pats, kas iemalkot espreso! "Uzklājot kofeīnu saturošus sejas kopšanas produktus (serums, sejas vai acu krēms) uz ādas, tas galvenokārt palīdzēs uzlabot asinsriti, sašaurināt asinsvadus, ātri vien mazinās tūsku un arī zilos riņķus zem acīm. Šādi produkti var ātri radīt svaigu izskatu,"  skaidro Arta Bogdānova. "Bet ievēro, ka kofeīna acu krēmi nepalīdzēs pietūkušiem plakstiņiem, ja to izraisa ģenētika vai kādas veselības problēmas."

Foto: Shutterstock

2. Pret celulītu!

Kosmētikas produktos plaši izmanto kofeīnu, lai padarītu ādu gludāku un tvirtāku. Ādas tonizēšanai vai stimulēšanai to iekļauj arī pretnovecošanās sejas krēmos, serumos, acu krēmos, kā arī sejas attīrīšanas līdzekļos. Bet, protams, populārākā problēma, ar ko cīnāmies, ir celulīts.

"Izlīdzinošie losjoni un pretcelulīta krēmi bieži satur kofeīnu, kas var palīdzēt samazināt celulītu. Kofeīns stimulē tauku vielmaiņu jeb to sadalīšanu. Tauku šūnas tiek sašķeltas ādas ārējos slāņos, un āda pakāpeniski iegūst gludāku un tvirtāku izskatu, tādēļ kofeīnu bieži kombinācijā ar citām vielām izmanto ķermeņa krēmos vai skrubjos, kas paredzēti celulīta mazināšanai," skaidro "Apotheka" skaistuma konsultante Arta Bogdānova.

Labāka efekta iegūšanai rītos un vakaros ieteicams veikt sauso ķermeņa birstēšanu jeb masāžu ar šim nolūkam paredzētu birstīti, tādējādi stimulējot limfas cirkulāciju un atbrīvojot ādu no atmirušajām ādas šūnām un toksīniem. 

Foto: Shutterstock

Vai zināji? Tauku vielmaiņas veicināšanai bez kofeīna kosmētikas produktos tiek izmantots arī kanēlis, jūras aļģes, citrusaugļi, asie pipari un dažādi ārstnieciskie augi.

3. Aizsargā ādu 

Kofeīnam piemīt izcila antioksidanta īpašības, kas sargā ādu no oksidatīvā stresa. "Katru dienu jūsu āda nonāk saskarē ar ultravioleto (UV) starojumu un piesārņojumu, kas rada molekulas, ko sauc par brīvajiem radikāļiem. Šīs molekulas var izraisīt oksidatīvo stresu, kas bojā šūnas un audus, un zūdot kolagēnam, rodas krunciņas un grumbiņas," stāsta "Apotheka" skaistuma konsultante Arta Bogdānova. "Bet kofeīns var palīdzēt aizsargāt ādas šūnas no UV starojuma un palēnināt grumbu veidošanos."

Taču nesāc aizstāt pretiedeguma līdzekļus ar kofeīna krēmu. Labākajā gadījumā kofeīna krēms palīdz samazināt kaitīgos brīvos radikāļus, kas izraisa priekšlaicīgu novecošanos, nevis veic kvalitatīvu aizsargkrēma funkciju.

Vai zināji? Ar dažādiem antioksidantiem bagāti ir arī rieksti, svaigie zaļumi (pētersīļi, raudenes, selerijas u.c.), dārzeņi, citrusaugļi un citi augļi (āboli, vīnogas, mellenes, bumbieri, zemenes u.c.), pākšaugi (sojas pupiņas, zirņi, pupas u.c.), kā arī sēklas (linsēklas, sezama un saulespuķu sēklas), tāpēc ieteicams sekot līdzi, lai šie produkti tiek lietoti ikdienas uzturā.

Kas jāņem vērā, lietojot kofeīnu saturošus produktus? 

Kafija kā tonuss ādai - tas skan lieliski, bet, izrādās, iedarbība nav ilga. "Kofeīns diemžēl neuzkrājas un ātri vien tiek izvadīts no organisma, tāpēc, ja vēlamies redzēt efektu, tas būs jāievieš mūsu skaistuma rituālos ik dienu,"  stāsta  skaistuma konsultante.

Vai zināji? Kofeīns dabā sastopams ne tikai kafijas pupiņās, bet dažādā koncentrācijā arī zaļās tējas lapās, kolas riekstos (kolas ģints koku dzimtene - Āfrikas tropu lietus meži), Brazīlijas vīteņaugā guarānā, kā arī nelielos daudzumos kakao sēklās. Šie augļi un sēklas tiek iekļauti kosmētikas līdzekļos, pateicoties to pozitīvajām īpašībām, ko tie sniedz ādai.

Tā kā kofeīns var paātrināt asinsriti, kofeīna krēmi var izraisīt ādas apsārtumu. Ja pamanāt nepatīkamu durstīšanu vai apsārtumu, pārtrauciet lietot produktus.

Foto: Shutterstock

"Pirms jauna ādas kopšanas līdzekļa lietošanas vienmēr veiciet testu, lai izvairītos no iespējamās nepatīkamās reakcijas. Uzklājiet nedaudz produkta uz plaukstas locītavas iekšpuses un pagaidiet dažas stundas, lai redzētu, kā āda reaģē," iesaka skaistuma konsultante Arta Bogdānova.

Ādas kopšanas līdzekļi ar pievienotu kofeīnu parasti tiek uzskatīti par drošiem, un tiem nevajadzētu būtiski palielināt kofeīna uzņemšanu. Lielākajā daļā ādas kopšanas līdzekļu  kofeīna nav vairāk kā 3%. Tātad, lai gan kofeīns var izkļūt caur ādas barjeru, ir maz ticams, ka krēmā esošais sastāvs izraisītu ievērojamas blakusparādības. Grūtniecēm gan jākonsultējas ar ārstu pirms kofeīna ādas kopšanas līdzekļu lietošanas.

"Kofeīns ādas kopšanā nav brīnumlīdzeklis pret grumbām un tumšajiem lokiem. Tomēr kofeīna acu krēmi un serumi var palīdzēt īslaicīgi samazināt tūsku un smalkās krunciņas. Kofeīna krēmi arī neiznīcinās celulītu, bet var tikai palīdzēt ādai izskatīties gludākai. Tāpat kā tasei kafijas, arī kofeīna kosmētikas iedarbība ir īslaicīga. Tāpēc ieteicams papildināt skaistumkopšanas rituālus ar vēl cirtām ādu atjaunojošām sastāvdaļām, piemēram, C vitamīnu un hialuronskābi," nobeigumā iesaka skaistuma konsultante Arta Bogdānova.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu