Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Foto "Mēs redzējām degošus cilvēkus." Ugunsgrēkā Gazas joslas slimnīcā pēc Izraēlas trieciena smagi civiliedzīvotāju upuri (1)

Foto: SIPA/Scanpix

Naktī uz pirmdienu pēc Izraēlas gaisa uzlidojuma izcēlās ugunsgrēks slimnīcā Gazas joslas centrālajā daļā. Aculiecinieki raidorganizācijai BBC stāsta par piedzīvotajām šausmām, noskatoties, kā vairāki cilvēki sadeg dzīvi.

Al-Aksas slimnīcas teritorijā izveidotas pagaidu nometnes, kurās mitinās bez pajumtes palikušie palestīnieši.

Ugunsgrēkā nogalināti vismaz četri cilvēki, bet vairāki desmiti ievainoti, vēsta BBC, atsaucoties uz "Hamās" kontrolētās Gazas joslas Veselības ministrijas sniegtajām ziņām. Organizācija "Ārsti bez robežām" vēlāk ziņoja par pieciem nogalinātajiem.

Raidorganizācija apstiprinājusi, ka sociālajos tīklos izplatītais video, kur redzams degošs cilvēks, uzņemts slimnīcas teritorijā. Citos video redzami cilvēki, kuri cenšas apdzēst liesmas, dzirdami kliedzieni.

Izraēlas bruņotie spēki apgalvo, ka trieciens esot bijis vērsts pret teroristiskās organizācijas "Hamās" kaujiniekiem, kam slimnīcas autostāvvietā esot bijis ierīkots štābs, un ugunsgrēks varētu būt izcēlies, liesmām izplatoties uz slimnīcu. Notikušais tiekot izmeklēts.

Taču organizācija "Ārsti bez robežām", kuras mediķi strādā al-Aksas slimnīcā, žurnālistiem sacījuši, ka to rīcībā "nav ziņu" par "Hamās" štābu un ka "slimnīca darbojas kā slimnīca".

ANO humāno jautājumu aģentūra savā paziņojumā norādījusi, ka uzbrukumā un tam sekojošajā ugunsgrēkā "līdz nāvei sadega cilvēki" un ka "nežēlībai ir jābeidzas". Savukārt ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis sociālajos tīklos izplatījušos video raksturoja kā "satraucošus".

"Attēlos un video, kuros šķietami redzami bez pajumtes palikušie civiliedzīvotāji sadegam dzīvi pēc Izraēlas gaisa trieciena, ir satraucoši. Mēs savas bažas esam darījuši zināmas Izraēlas valdībai," pārstāvis uzsvēra komentārā raidorganizācijai CBS. "Izraēlai ir atbildība darīt vairāk, lai izvairītos no civiliedzīvotāju upuriem. Notikušais ir šausminošs, pat ja "Hamās" darbojās netālu no slimnīcas un mēģināja izmantot civiliedzīvotājus kā dzīvo vairogu."

Kāda māte, kas mitinās teltī aiz slimnīcas, BBC ārštata korespondentam sacīja, ka esot pamodusies no "sprādzieniem un uguns, kas sāka izplatīties telšu tuvumā".

"Tā ir viena no briesmīgākajām ainām, ko esmu redzējusi un piedzīvojusi," viņa teica. "Taču postu vēl nebijām redzējuši. Tas ir ļoti, ļoti smagi."

Foto: SIPA/Scanpix

Umsa Jasera Abdela Hamida Dahere, kura mīt slimnīcas teritorijā, žurnālistiem teica: "Mēs redzējām tik daudz degošu cilvēku, ka sāka šķist, ka sadegsim kopā ar viņiem."

Ievainoto vidū ir vairāki viņas ģimenes locekļi – dēls ar sievu un bērniem. 

Organizācijas "Ārsti bez robežām" koordinatore Anna Halforde norādīja, ka vairāki ievainotie guvuši tik smagus apdegumus, ka cerību uz izdzīvošanu tikpat kā nav. 

Halforde uzsver, ka kopš šī gada marta slimnīca piedzīvojusi septiņus triecienus, un trīs no tiem notikuši pēdējo divu nedēļu laikā.

ANO Humāno jautājumu koordinācijas biroja (OCHA) vadītājs paziņojumā norādījis, ka gaisa trieciens noticis teritorijā, uz kuru Gazas joslas ziemeļu daļā dzīvojošajiem palestīniešiem tika dots rīkojums pārcelties, lai izvairītos no karadarbības. 

"Gazas joslā faktiski nav drošas vietas, kur cilvēkiem patverties," teikts paziņojumā.

Pagājušā gada 7.oktobrī "Hamās" kaujinieki no Gazas joslas iebruka Izraēlas teritorijā un sarīkoja slaktiņu mūzikas festivālā un vairākos kibucos. Tika noslepkavoti 1139 cilvēki, kā arī vēl aptuveni 250 saņemti gūstā, no kuriem apmēram 100 joprojām atrodas gūstā Gazas joslā.

Izraēla uz to atbildēja ar iebrukumu Gazas joslā, kurā, saskaņā ar "Hamās" kontrolētās Gazas Veselības ministrijas datiem, nogalināti vairāk nekā 41 000 cilvēku. Kopš pērnā gada 7.oktobra notiek arī apšaudes starp grupējumu "Hizbollah" un Izraēlu, kurās Libānā nogalināti vairāk nekā 1800 cilvēki.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu