Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Zelenska uzvaras plāns ietver trīs slepenus pielikumus

Papildināts
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: dpa/scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien parlamentā prezentējis savu uzvaras plānu kara izbeigšanai, un tas ietver piecus punktus un trīs slepenus pielikumus.

Saskaņā ar Zelenska sacīto miera plāna īstenošana ir atkarīga no Ukrainas partneriem, nevis no Krievijas. Prezidents uzsvēra, ka Krievija necenšas panākt taisnīgu mieru, un agresorvalsts diktators Vladimirs Putins ir sajucis prātā un vēlas karu, personīgi viņš nemainīsies, viņš ir kurls pret visiem citiem.

Pēc Zelenskaja domām, Ukrainai un tās partneriem kopīgiem spēkiem jāmaina apstākļi, lai karš beigtos, lai Krievija tiktu piespiesta pieņemt mieru.

"Pirmais punkts (un ļoti svarīgs) ir uzaicinājums NATO. Tagad," sacīja Zelenskis, norādot, ka tas uzskatāmi parādītu, kā partneri redz Ukrainas vietu drošības arhitektūrā.

Plāna otrais punkts ir aizsardzība, tā ir neatgriezeniska Ukrainas aizsardzības stiprināšana un kara pagriešana atpakaļ pret Krieviju, tai skaitā kara atgriešana ienaidnieka teritorijā. Šim punktam ir slepens pielikums, pavēstīja Zelenskis.

Trešais punkts ir Krievijas agresijas atturēšana. Arī tam ir slepens pielikums, kuram ir pieeja ASV, Lielbritānijas un Itālijas vadītājiem. Ukraina ierosina savā teritorijā izvietot ar kodolieročiem nesaistītu atturēšanas līdzekļu kopumu pret Krievijas turpmāko agresiju.

Ceturtais punkts ir Ukrainas stratēģiskais un ekonomiskais potenciāls. Arī tam ir slepens pielikums, kas nodots ASV un Eiropas Savienībai (ES). Šis punkts paredz vienošanos ar partneriem.

Piektais punkts attiecas uz pēckara periodu. Tas paredz Ukrainas pieredzes izmantošanu Eiropas aizsardzībai. Kijiva ierosina pēc kara ASV militāro kontingentu Eiropā aizstāt ar Ukrainas armiju, sacīja Zelenskis.

Prezidents arī noraidīja teritoriālu piekāpšanos Krievijai.

Risinājums, kā izbeigt vairāk nekā divus gadus ilgušo karu, nav iesaldēts konflikts un "nav tirgošanās ar Ukrainas teritoriju vai suverenitāti", uzsvēra Zelenskis.

Maskava grauj Eiropas drošību, jo Kijiva nav NATO dalībvalsts, sacīja prezidents, norādot uz nepieciešamību nekavējoties saņemt uzaicinājumu pievienoties aliansei.

Zelenskis atkārtoti aicināja Rietumus atcelt ierobežojumus Ukrainai izmantot tālās darbības ieročus pret militāriem mērķiem dziļi Krievijas teritorijā.

Turklāt viņš lūdza palīdzību "mūsu rezerves brigāžu apgādē".

Savā runā Zelenskis kritizēja Ķīnu, Irānu un Ziemeļkoreju par atbalstu Krievijai, nosaucot tās par "noziedznieku koalīciju".

Viņš sacīja, ka ar savu uzvaras plānu samitā ceturtdien iepazīstinās Eiropas līderus.

Prezidenta runu parlamentā klausījās Ukrainas valdības locekļi, drošības spēku pārstāvji, kā arī diplomāti. Pēc sēdes prezidentam paredzēta tikšanās ar parlamenta vadību un parlamenta frakciju un grupu vadītājiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu